Erősen terjed egy álhír, miszerint a koronavírus-vakcinák meddőséget okoznak

Megosztás

Már decemberben is végigsöpört az interneten ez a minden tudományos alapot nélkülöző riogatás, most ismét virágkorát éli az oltásellenesek között. Ijesztgetésnek és elriasztásnak jó, azonban a hír maga nem igaz.

Ahogy egyre több embernek válnak elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, úgy kerülnek felszínre az oltásellenesek újabb és újabb elméletei arról, hogy miért nem szabad őket beadatni. Az elmúlt hetekben például újra sláger lett az a tavaly év végén terjedő álhír, miszerint a vakcinák meddőséget okoznak – hogy nőknél, férfiaknál vagy mindkettőnél, az posztról posztra mutálódik, akár maga a vírus.

A mindenféle tudományos alapot nélkülöző állítás egy 2020. december 1-én közzétett levélből indult, amelyben két férfi arra szólította fel az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy állítsák le a koronavírus-vakcinák (főként a Pfizer–BioNTech-oltás) klinikai vizsgálatait, mivel nincs kizárva, hogy az oltás hatására termelődő antitestek a méhlepény kialakulásáért felelős fehérjéket is megtámadják, így női meddőséget okozhatnak.

A feltételes mód a hír terjedésével kijelentővé alakult, a sztori „megtörtént” esetekkel színesedett, és semmi sem mutatja jobban a közösségi média dezinformációs hatalmát, mint hogy egy felmérés szerint januárra a beoltatlan amerikaiak 13 százaléka már „hallott arról, hogy a koronavírus-vakcinákról kiderült, meddőséget okoznak.” Az álhír a globális vakcinázás gyorsulásával új erőre kapott, és márciustól kezdve olyan jelentős tévhitté vált, hogy Kentuckytól Alabamáig, Londontól Belgrádig és persze Budapestig arra kell időt szakítaniuk a szakorvosoknak, hogy a médiában harsogják: az állításoknak semmi közük a valósághoz.

Honnan indult az álhír?

A magyar Facebook legmélyebb bugyrait („Marika, tedd oszthatóvá!”) is elérő felhajtást megalapozó, az EMA-nak címzett levelet két olyan személy írta alá, aki a megelőző hónapokat aktív dezinformálással töltötte a közösségi médiában, és akinek nézeteitől a globális orvosközösség egyöntetűen elhatárolódott.

A német Wolfgang Wodargra tüdőspecialistaként és korábbi népegészségügyi miniszterként hivatkoztak a futótűzként terjedő hírek, de a valóságban hajóorvosként dolgozott az 1970-es években, a nyolcvanasokban pedig egy néhány tízezer lakossal rendelkező város közegészségügyi hivatalát vezette. 1994 és 2009 között szociáldemokrata képviselő lett, és a gyógyszercégek, valamint az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) nagy ellenségeként híresült el.

Wodarg a COVID-19 járvány kezelését a kezdetek óta támadja, mivel a SARS-CoV-2-t egy enyhe szezonális légúti vírusnak tartja, ami szerinte a média és a politika segítsége nélkül elsikkadt volna az időszakos fertőzések között. A Transparency International német szárnya 2020 márciusában szakította meg vele a kapcsolatot, mivel a tudományos konszenzussal összeférhetetlen nézeteit szélsőséges, összeesküvés-elméleteket terjesztő médiumokon keresztül közvetítette.

A másik aláíró személye azért is dobott nagyobbat a sztorin, mert Michael Yeadon korábban a Pfizer légúti fertőzésekkel foglalkozó szakértője és alelnöke volt, és ez a konteós oldalak fordításában persze már úgy jelent meg, hogy Yeadon „a Pfizer kutatási vezetője” – így, jelen időben. Bár Yeadon a levél közzététele után már csak oltásellenes csoportok videóiban volt látható, a Reuters a korábbi Twitter-aktivitása alapján nyomozta ki pálfordulásának részleteit.

Míg 2020 márciusában még azt posztolta, hogy a vakcinafejlesztés elengedhetetlen, hiszen „a Covid-19 nem tűnik el addig, amíg nincs rá vakcinánk, vagy nem érjük el a nyájimmunitást,” és az oltásellenes kommentelőkkel is szembeszállt, a tavaszi brit lezárás idején már azt írta: „Semmi félelmetes nincs a covid 19-ben, nem különösebben virulens, majd szépen eltűnik. Egy átlagos vírus, amit túlreagált a világ.” Azt jósolta, legfeljebb 40 ezer brit eshet a covid áldozatául – a halálesetek száma ma már 127 ezer fölött jár.

Miután volt kollégái döbbenten figyelték, ahogy Yeadont egyre jobban beszippantja a kétségkívül nagyon összetartó járványtagadó-konteós közösség, többen aggódó levelekkel bombázták a Pfizer exalelnökét. A 61 éves férfi végül bocsánatot kért a megtévesztő posztok miatt, törölte magát Twitterről, és a LinkedIn-profilja szerint most már „teljesen visszavonult.”

További részletek a Qubit.hu cikkében olvashatók.

Kapcsolódó cikkek