Még a virológus sem tudja megmondani, valóban ennyire rossz hatásfokú-e a kínai vakcina

Megosztás

Az ok pofonegyszerű, a legfontosabb kísérleteket vagy nem végezték el az oltóanyagon, vagy totálisan titokban tartják annak eredményeit. Képtelenség megcáfolni a hatástalanságról szóló híreket a hivatalos adatok nélkül. Mert olyanok nem születtek, ez a vakcina teljesen megkerülte az átlátható engedélyezési eljárást.

Rusvai Miklós szerint gyorsan tisztázni lehetne, hogy mi igaz abból, amit a kínai járványügyi hatóság vezetője mondott a Sinopharm oltóanyagáról.

Sem  igazolni, sem megcáfolni nem lehet azt, amit hétfőn Gao Fu, a kínai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ vezetője a Magyarországon is használt Sinopharm vakcináról mondott, mert ez az oltóanyag kikerülte az európai transzparens engedélyezési eljárást – nyilatkozta Rusvai Miklós virológus a Népszavának. Az oltóanyagról elismert szaklapban sem jelent meg tudományos közlés.

Gao Fu az inaktivált vírust tartalmazó vakcinákról mondta el egy előadáson, hogy azok – az mRNS alapú vakcinákhoz hasonlítva – gyengén teljesítenek. Ezután Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján erősítette meg, hogy a magyar kormány nem foglalkozik a kérdéssel.

Jó lenne, ha látnánk a tényeket!

– mondta Rusvai a vakcináról. Szerinte egy önkénteseken végzett reprezentatív vizsgálattal gyorsan tisztázható lenne, hogy a kínai vakcinával beoltott embereknek megnyugtató-e az ellenanyagszintje. S ha nem, akkor arra reagálni kell. Az oltóanyag klinikai próbái alatt is több alkalommal három adagot adtak a vakcina-tesztelésén, most is az lenne a megoldás, hogy akinek a szervezetében nem kellő az ellenanyag szint, az kapjon egy harmadik adagot. A virológus szerint ehhez más gyártó vakcináját is lehetne használni: van már tapasztalat is hasonló oltásmixekre, ezek mindegyike eddig csak növelte a hatékonyságot. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkek