Nagy Feró: “Valójában liberális vagyok, ezt sosem tagadtam meg”

Megosztás

Nemrég Kossuth-díjban részesült Nagy Feró, most azonban néhány meglepő kijelentéssel állt elő. Ezek egyike, hogy nem is tartja magát pártkatonának, egyszerűen tetszik neki a mostani Fidesz-rendszer.

A Telex.hu idézi a friss Kossuth-díjas zenész szavait egy hosszabb interjúból.

Nagy Feró az interjú elején elárulta, nem érte teljesen váratlanul a Kossuth-díj odaítélése. „Már három évvel ezelőtt is felterjesztettek, szóval hazudnék, ha azt mondanám, hogy nagyon meglepődtem.” Azt is mondta, nem tartja magát pártkatonának: „Nekem senki nem mondja meg, mit gondoljak és mit beszéljek. De ha történetesen a Fidesz szimpatikusabb, mint a többi, akkor rögtön én vagyok a rendszer seggnyalója?

Valójában liberális vagyok, ezt soha nem tagadtam meg. Nekem még az istenem is liberális, mert megengedi, hogy ne higgyek benne. Csak ez a szó mára elvesztette a tartalmát, nagyon a kezébe vette a politika. Olyan, mint a demokrácia. Az mit jelent, tessék mondani? A nagy semmit. Amikor azzal jönnek, hogy demokráciában ilyet meg olyat nem lehet, visszakérdezek: miért, mikor volt itt demokrácia?”

– mondta Nagy Feró, aki azt is elmesélte, hogy milyen volt a viszonya az előző rendszer popcézárjával, Erdős Péterrel. „Mentünk Erdős Péterhez, a Hungaroton igazgatójához, hogy adjon ki nekünk lemezt. Ha kiadja, lehet, hogy ma én lennék a leggiccsesebb előadó az országban. De az Erdős nem szeretett engem, és minden utat lezárt előttünk.

Akkor kezdtem rájönni, hogyan működik a szisztéma, amikor megcsináltuk a Gyere, kislány című nótát ’76-ban a Tessék választanira, és nem nyertünk, mert meg volt beszélve előre, hogy vagy a Korda, vagy a Koós, vagy a Kovács Kati” – mondta Nagy Feró, és hozzátette, később azért Erdős is marha jónak nevezte a számaikat. De a különböző ígérgetéseiből végül semmi sem valósult meg Nagy Feró szerint.

Nagy Feró, aki a kormány melletti érvként azt hozta föl, hogy: „A Fidesz legalább egyformát mond, a nagyfőnök megadja az irányt, az mindig érthető és világos. És abban van erkölcsi tartás.” Szerinte ennek az erkölcsi tartásnak a része, hogy ne legyen melegfelvonulás a városban, ahol a „tangás pasik smárolnak a teherautóplatón”. „Ha a baloldal jön, ilyen világot hoz” – mondta, és hozzátette, hibának tartja, hogy a Fidesz-kormányok ideje alatt is megtartották a Pride-ot.

Kapcsolódó cikkek