Kétszer-háromszor annyi gyerek van jelenleg kórházban, mint a korábbi hullámok során

Megosztás

Ezt Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója nyilatkozta az ATV Híradójánakírta az Index. “Azt látjuk országszerte, hogy a harmadik hullámban a vírusnak alapvetően az a sajátsága, hogy gyorsabban terjed, sokkal több a gyerek, az olyan is, aki kórházi kezelést igényel.”

Mint mondta, immár nem lehet banálisnak tekinteni a járványt a gyerekkorban sem, bármennyire is ritka a gyerekeknél a felnőttek körében tapasztalható súlyos megbetegedés. Előfordult olyan eset, hogy nem invazív lélegeztetést kellett alkalmazni, leginkább elhízott gyerekeknél, kamaszoknál, hiszen náluk is rizikófaktor a magasabb súly. Illetve a gyerekeknél előfordulhat egy másik súlyos kór is: a sokszervi gyulladásos betegség, ami egy hónappal az akut fertőzés után jelentkezik.

“Ezek a gyerekek is nem ritkán intenzív osztályos kezelést igényelnek, és egy-egy esetben gépi lélegeztetést is átmenetileg, de szerencsére őket még néhány nap küzdelem után mind sikerült megmentenünk” – mondta a főigazgató.

Velkey elmondta, hogy a gyerekek esetében változó a tünettan, de aggodalomra adhat okot a heveny vírusfertőzés, a láz, az ízlelés elvesztése, és légzési nehézségek társulhatnak ehhez, plusz ezek szövődményei, a már említett immunreakció, mint a sokszervi gyulladásos betegség, a magas láz, a nyaki nyirokcsomó megnagyobbodása, a bőrkiütés, a nyálkahártya- vagy kötőhártya-gyulladás, valamint a keringési vagy légzési elégtelenség.

Index.hu

Hozzászólások

Related posts