Az EU megvédené az újságírók és a média szabadságát

Megosztás

Az Európai Bizottság az Európai Hírek Fórumának keretében kétnapos párbeszédet indít az unióban az újságírók biztonságával kapcsolatban – közölte keddi sajtótájékoztatóján a brüsszeli testület illetékes szóvivője.

A fórumon az érdekelt felek széles köre vesz részt, beleértve az újságírószövetségeket, valamint a tagállamok és szabályozó hatóságaik képviselőit. A testület célja hogy az, hogy javaslatokat gyűjtsön össze az újságírók uniós védelmével kapcsolatos idei évi bizottsági ajánláshoz – írja az MTI.

Az eseményt megnyitó Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos hangsúlyozta:

a fenyegetések és támadások száma az újságírókkal szemben egyre növekszik, ami negatív hatással van a demokráciára nézve is.

Thierry Breton belső piacért felelős biztos hozzátette: “A médiaszabadság nem vehető magától értetődőnek, aktívan védenünk kell, különösen a digitalizáció időszakában. Vitát indítunk arról, hogyan lehetne fokozni az újságírók védettségét, a szükséges digitális készségek kiépítésével”.

Az ajánlást ez évben kívánja bemutatni a testület. A fórum és az ajánlás az EU médiaszabadságát és pluralizmusát fenyegető veszélyek kezelésére irányuló szélesebb körű kezdeményezés részét képezi, mint az Európai Demokráciáról szóló cselekvési terv, amelynek célja, hogy javítsa a demokratikus rendszerek ellenálló képességét, valamint a polgárok demokratikus részvételének és politikai szerepvállalásának keretfeltételeit EU-szerte.

Kapcsolódó cikkek