Borsodban a tanulók majdnem 12 százalékát veszélyezteti a korai iskolaelhagyás

Megosztás

Az Eduline szerint továbbra is Nógrád a legrosszabb eredményű megye, ha iskolai lemorzsolódásról van szó. Itt minden ötödik iskolás veszélyeztetett a felmérések alapján.

A korábbi évekhez hasonlóan Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye követi a sorban:

Borsodban hatezer diákot, azaz a tanulók 11,74 százalékát fenyeget a korai iskolaelhagyás.

Szabolcsban ez a szám közel ötezer, azaz a tanulók 10,9 százaléka.

A köznevelési törvény azokat a diákokat sorolja a lemorzsolódással veszélyeztett tanulók közé, akiknek a tanulmányi átlaga közepes alatti, vagy akik az előző tanévi átlageredményükhöz képest legalább 1,1-es romlást mutatnak – nekik célzott segítségre van szükségük ahhoz, hogy tovább tudják folytatni tanulmányaikat és iskolai végzettséget szerezzenek.

A lemorzsolódással veszélyeztetett diákok száma és aránya nemcsak megyénként, hanem iskolatípusonként is eltérő. Nógrád megyében például az általános iskolások több mint 20 százaléka tartozik ebbe a kategóriába – vagyis minden ötödik diákot fenyeget a lemorzsolódás. Az összesített listához hasonlóan itt is a borsodi (16,47 százalék) és a szabolcsi (14,76 százalék) diákokat fenyegeti leginkább a korai iskolaelhagyás, eközben a budapesti általános iskolások mindössze 4,11 százaléka, a csongrád-csanádiak 6,09 százaléka, a Pest megyeieknek pedig a 6,52 százaléka billeg a lemorzsolódás határán.

Kapcsolódó cikkek