A KSH szerint tovább nő az oltási kedv, a fiatalok a legelutasítóbbak

Megosztás

A Központi Statisztikai Hivatal november 30. óta készít felmérést arról, hogyan változik az oltási hajlandóság hétről hétre. Az e heti adatok alapján az oltási hajlandóság ismét növekedett.

A felmérés első hetében a válaszadók kevesebb mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizennegyedik hetében (a 2021. március 1-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek majdnem 47%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták legalább az első oltást).

Míg az első héten a válaszadók 36% volt elutasító az oltással kapcsolatban, a legutóbbin már csak a 24%-a.

Azt írják, az oltási kedv növekedésében valószínűleg szerepet játszik a tájékoztatás erősödése és az oltási program előrehaladása. Március első hetében nőtt az oltási hajlandóság az egy héttel korábbi adatokhoz képest is, a mérés kezdete óta pedig már háromszor többen gondolják úgy, beoltatnák magukat, vagy már meg is tették. A bizonytalanok aránya az első héthez képest csökkent, de a múlt hetihez hasonlóan még mindig magas, 27%. Az előző héthez képest a magukat beoltatni nem akarók aránya csökkent, 27,1%-ról 24.1%-ra.

A 64 év felettiek (73%) és a felsőfokú végzettségűek (61%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A legelutasítóbbak a fiatalok (30% oltatna) és az alacsonyabb végzettségűek (36%).

Kapcsolódó cikkek