Az Európai Gyógyszerügynökség is elkezdte a Szputnyik V vizsgálatát – hazánkba újabb adag érkezett belőle

Megosztás

Megkezdte az orosz Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését (rolling review) az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) – írta az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) közlése alapján a 444.hu.

A tájékoztatás szerint a CHMP a folyamatos vizsgálati eljárás megindításáról a vakcina felnőtteken elvégzett laboratóriumi és klinikai vizsgálati eredményeinek alapján döntött. Az EMA most azt méri fel, hogy az orosz vakcina megfelel-e az EU hatékonysági, biztonsági és minőségi szabványainak.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója szerint jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V-t szállíthatnak az unióba. Hangsúlyozta, hogy a vakcinaügyi együttműködésnek a politika fölött kell állnia, és hozzátette, hogy a Szputnyik V alkalmazását eddig 42 országban hagyták jóvá.

Eközben Szijjártó Péter azt közölte a Facebookon megosztott videójában, hogy megérkezett az újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcinát hozó szállítmány az országba. A külügyminiszter kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek.

444.hu/Index.hu

Kapcsolódó cikkek