Megint veszélyesnek minősítették több borsodi településen a levegő minőségét

Megosztás

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtöki, aktualizált térképén Putnokot, Kazincbarcikát és Sajószentpétert jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel – írta a Minap.hu. Azaz ismét három megyénkbeli településen a legrosszabb a helyzet, miközben Miskolc levegőjét pedig – Nyíregyházával, Sopronnal és Mosonmagyaróvárral egyetemben – egészségtelennek minősítették.

További tizenhét településen kifogásolt a levegőminőség. Ezek: Budapest, Vác, Dorog, Százhalombatta, Salgótarján, Eger, Oszlár, Hernádszurdok, Debrecen, Szeged, Pécs, Székesfehérvár, Várpalota, Ajka, Győr, Szombathely és Szentgotthárd. A szálló por miatt nőtt a légszennyezettség az NKK tájékoztatása szerint.

Az NNK korábban arra figyelmeztetett, hogy a rossz levegőminőségű településeken az érzékeny lakosságcsoportba tartozók (gyermekek, krónikus betegségben szenvedők, idősek) légúti tüneteket tapasztalhatnak. A krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei súlyosbodhatnak, szükségük lehet egyéni védekezésre az egészségtelen és veszélyes minősítést kapott településeken. Nekik azt javasolják, hogy kevesebbet legyenek a szabadban.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek