Márki-Zay szerint Orbán leváltását veszélyezteti, hogy “összepártozzák” a civil jelölteket

Megosztás


Vasárnap közös közleményben jelentette be az ellenzéki együttműködésben résztvevő hat párt (Párbeszéd, DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP), hogy mind a 106 körzetben lesz előválasztás, és nem csak a pártok jelöltjei, hanem civilek is indulhatnak majd. Feltételként kötötték ki, hogy „a hatékony közös kormányzás érdekében” a civileknek előre jelezniük kell, a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez kívánnak csatlakozni megválasztásuk esetén.

Márki-Zay Péter a Telex megkeresésére kifejtette, hogy ő sokáig harcolt az ellen, hogy a civil jelölteket „összepártozzák”. A civil jelölteket támogató Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) miniszterelnök-jelöltje szerint ez a döntés Orbán Viktor leváltását veszélyezteti, és állítja, a kritikus, billegő körzetekben egy pártfüggetlen civilnek nagyobb esélye lenne.

„Nekem Lázár Jánost kell legyőznöm ezen a választáson, és ebben egyáltalán nem segítenek a pártok, csak nehezítik a helyzetem”

– fogalmazott a Telexnek.

A hódmezővásárhelyi polgármester még nem választott pártot, de állítása szerint nem is keresték.

„Több más, hozzám hasonló független, civil közéleti szereplővel együtt én se szeretnénk választani a hat párt közül, hanem felajánljuk, hogy ők válasszanak. Azt szeretnénk, hogy beszéljék meg egymás között, hogy melyik frakcióba üljünk”

– mondta az MMM elnöke.

Hozzátette, ő mind a hat párt felé nyitott, természetesen van, amelyik közelebb áll hozzá, és van, amelyik kevésbé, de úgy gondolja, a legkisebb elutasítottsággal rendelkező párttal járna a legjobban. „Azt kell megérteni, hogy

„egy pártlogó nem hoz szavazatokat, hanem inkább elvesz. Egy független jelölt sokkal több szavazatra számíthat, mintha összepártozzák. Ha én azt mondanám, hogy a DK-t választom, a vásárhelyi körzetemben a szavazók fele szerintem egyből ugrana. Ha pedig a Jobbikot mondanám, akkor sok cigány szavazót vesztenék.

A háttérben hónapok óta folynak a tárgyalások az előválasztás menetéről, Márki-Zay elfogadta a feltételeket, két fő kérése volt a pártok felé.

  • Azt szeretné, hogy a pártok válasszák a civil jelölteket, és ne fordítva, mert így szerinte sokkal jobban deklarálható a függetlenségük.
  • Azt is kérte, hogy ne hozzák nyilvánosságra a jövő évi választásokig, hogy ki mögött melyik párt áll. Így szerinte könnyebb lenne megakadályozni, hogy beskatulyázzák a civil jelölteket.

Ezekben a kérdésekben nem született még egyezség, Márki-Zay szerint egyelőre nem képesek a pártok elfogadni, hogy hátrébb kell húzódniuk a győzelem érdekében.

Azzal győzték meg a pártok, hogy frakcióhoz kössék a civilek indulását, hogy így nem vesznek majd el a töredékszavazatok.

„Én azt preferáltam volna, ha a hat párt egy frakcióba ül be, de úgy látom, nem arra építik a stratégiájukat, hogy biztosan győzni fognak”

– mondja a miniszterelnök-jelölt.

Szerinte az ellenzéki pártok már beárazták a vereségüket, és felmérték, hogy akkor jutnak a legtöbb pénzhez, ha minél több frakciót tudnak alakítani a választás után.

Ezért nem mindegy nekik, hogy az előválasztásokon nyertes civil jelöltek hová ülnek. A pártok frakciónként kapnak állami támogatást a parlamenti munka során, így valóban súlyos pénzekről van szó.


Az ellenzéki pártok vasárnapi közleménye alapján azt is lehet már tudni, hogy a járvány miatt csak augusztus közepétől indul az előválasztás, és több hétig tart majd. Az egyéni képviselőjelölteket egy fordulóban, a miniszterelnök-jelöltet pedig két fordulóban választják ki. Miniszterelnök-jelöltként biztosan elindul Jakab Péter (Jobbik), Fekete-Győr András (Momentum) és Márki-Zay Péter (MMM) az előválasztáson, de nagy valószínűséggel Karácsony Gergely főpolgármester is ott lesz a jelöltek között, míg a DK-s Dobrev Klára indulása továbbra is kérdéses.

Kapcsolódó cikkek