Nem fogják feltüntetni a védettségi igazolványon, melyik vakcinával oltották be az illetőt

Megosztás

Nem fog szerepelni az oltási igazolványon az, hogy melyik fajta vakcinával oltottak be minket – számolt be róla a Telex a védettség elleni igazolásról szóló kormányrendelet módosításából, ami a szombati Magyar Közlönyben jelent meg. A friss rendelet szerint a korábbi szövegben azt a részt, hogy „az EESZT útján haladéktalanul továbbítja” arra cserélik, hogy „az EESZT útján – a védőoltás típusa kivételével – haladéktalanul továbbítja”.

E szerint tehát a dokumentum nem mutatja majd, hogy honnan származó, melyik cég által gyártott oltást kaptuk meg a koronavírus ellen. Ez abból a szempontból érdekes lépés, hogy van rá esély, hogy az országok egy része különböző protokollokat vezet be az egyes vakcinákkal beoltottaknak: Lengyelország például nemrég úgy döntött, hogy csak EU-ban engedélyezett oltásokra fognak kiterjedni a belépési engedményeik. Az EU által engedélyezett oltások köre természetesen a jövőben bővülhet.

A védettség igazolására lesz egyrészt mindenkinek egy plasztikkártyája, másrészt a Belügyminisztérium digitális változatot is fejleszt a nyilvántartáshoz.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek