Csődhullám indulhat a bevásárlóközpontokban

Megosztás

2020 utolsó két hónapjában 50-70 százalék körül volt a forgalom visszaesése a budapesti bevásárlóközpontok boltjainak forgalmában az előző év azonos időszakához képest – írja a Napi.hu.

A hatalmas visszaesés magyarázata, hogy a nagy fővárosi plázákból a járvány miatt elmaradtak a külföldi vásárlók, másfelől korábban az is jellemző volt, hogy az ország minden pontjáról jártak vásárolni ezekre a helyekre vidékiek is, akik az idén – a vírustól tartva – nemigen jöttek a fővárosba.

A Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesületének (BBÉE) szóvivője, Csordás Norbert a lapnak arról is beszélt, hogy a forgalom-visszaesés elsősorban a divatáru-kereskedőket sújtja, igaz, más ágazatok is megszenvedik a helyzetet. Az mindenesetre látszik, hogy

egyre több a boltbezárás, és a szektor egy csődhullám küszöbén állhat.

Míg a nyáron még egész jól alakult a forgalom a plázákban, szeptembertől kezdve folyamatos a visszaesés és ez nem volt másképp az ünnepi főszezonban sem. November-december folyamán 40-60 százalék körüli bevételcsökkenésről számoltak be a divatáru kiskereskedők. Ez hellyel-közzel ugyanakkora zsugorodást jelentett, mint a tavaszi időszakban. De mivel a ruhaárusok ősszel-télen produkálják a forgalmuk nagy részét – drágább szezonális termékekkel, ezért a pénztömeg-kiesés cash flowban mérve még nagyobb volt – magyarázta Csordás Norbert.

A szakember szerint a csődhullám várhatóan most kezdődik, sorra zárnak be a boltok a plázákban, miközben – a tavaszi időszakkal ellentétben – nincs érvényben felszámolási és végrehajtási moratórium, továbbá nincs bevezetve a bérleti szerződések felmondására vonatkozó moratórium, ami legalább nyugodt körülményeket biztosítana a bérbeadóknak és a bérlőknek arra, hogy tárgyaljanak.

A lap azt írja, tavaly három ismert ruházati lánc – a Vagabond, a Promod és a Camaieu – vonult ki a hazai bevásárlóközpontokból. Idén év elején a Cosmos City is befejezte műkését: a cég országosan mintegy 20 üzletét zárta be. A hálózat mostanáig Budapesten négy helyszínen, míg vidéken a legtöbb megyeszékhelyen, valamint néhány más városban – így Érden és Nagykanizsán – is működtetett boltokat.

A kormány adatai szerint a divatáru-ágazat a harmadik helyen áll a koronavírus-válság miatt elszenvedett forgalomcsökkenés tekintetében – a turizmus és a vendéglátás után. Ennek ellenére az ágazat egyelőre semmilyen központi segítséget nem kapott. A BBÉE két minisztériumnál – a KKM-nél és az ITM-nél – is előterjesztette javaslatcsomagját, de segélykérésükre még nem kaptak választ.

Kapcsolódó cikkek