Nehéz helyzetben a vendéglátás: íme a szakma javaslatai

Megosztás

A Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) a vendéglátás nehéz helyzetére való tekintettel több javaslatot is tett Varga Mihály pénzügyminiszternek – minderről a buvosszakacs.hu számolt be.

– a működési korlátozások idején felmerülő helyiségbérleti díjak átvállalása (lásd: Székesfehérvár)

– a bértámogatások azonnali folyósítása minden hónap 10. napjáig, utólagos elszámolási kötelezettséggel, hogy ne a vállalkozások finanszírozzák hónapokig ezeket az összegeket

– a bértámogatás mértékének 75%-ra emelése – a felszolgálási díj figyelembe vételével (ami szintén bérként van kifizetve)

– bértámogatás biztosítása az újranyitást követő legalább 2-3 hónapban is, mivel a forgalom a turizmus elmaradása és a teljes átoltottság hiányában várhatóan még jó ideig nem áll vissza a korábbi szintre

– a korlátozások idején felhalmozódó – bevétel hiányában nem teljesített – adó- és járuléktartozások elengedése, jóváírása vagy átvezetése más adónemre, vagy legalább türelmi idő bevezetése részletfizetés lehetőségével 5 millió forint erejéig

– a vendéglátóteraszok területfoglalási díjának elengedése 2021-ben is, illetve annak átvállalása a 2020-as intézkedések szellemében

– vendéglátó vállalkozások számára a számlával igazolt alapanyagbeszerezések kompenzálása a novemberi korlátozásokkor keletkezett károk miatt (a rapid határidővel meghirdetett bezárás miatt rengeteg élelmiszer szavatossága lejárt, ezek anyagi terhét is a vállalkozások viselik)

– a vendéglátószektor számára- átlátható módon kiírt és elbírált- pályázatok meghirdetése

– rezsitámogatási program kidolgozása 2021-re a közműszolgáltatók bevonásával.

– legkésőbb március elejétől, de minél előbb kezdődő fokozatos megnyitás szigorú járványügyi szempontok betartásával, nemzetközi és hazai példák figyelembevételével

– vállalatok által igénybevett éttermi szolgáltatás után fizetendő extra közterhek („repiadó”) eltörlése

– az elvitelre és házhozszállítással értékesített ételek és alkoholmentes italok 5%-os áfakulcsának megtartása

– a Cafeteria adótartalmának csökkentése

Aláírók

Andrusch Péter (Alabárdos étterem)
Ádám Csaba (Olimpia étterem)
Auguszt Arató Auguszta (Auguszt Pavilon)
Auguszt Arató Flóra (Belvárosi Auguszt)
Auguszt Olga (Auguszt cukrászda)
Bernát Dániel (Szaletly / volt Rézkakas)
Budapest Gastro Management and Catering
Cseh János (konyhafőnök, vendégátóipari tanácsadó)
Diós Tamás (Diós Élelmiszer Nagykereskedelem)
Fülepi Kálmán (Kami kisvendéglője)
Gerendai Károly (Costes/Costes Downtown)
Haris Gergely (Haris Park)
Huszár Krisztián (vietnamigulyas.hu)
Juhász Gábor (Promontor/Castan Group)
Kálmán Zoltán (Jardinette)
Kerekes Sándor (Gléda étterem)
Keve Márton (101 Bistro)
Kovács László (elnök, Magyar Vendéglátók Ipartestülete)
Mogyorósi Gábor (vietnamigulyas.hu)
Molnár B. Tamás (MGE-elnök)
O’Shea, Daniel (private chef)
Palotai Csaba (munkanélkülivé vált szakács)
Sajben Csaba (DP BBQ)
Strider Dávid (chef/Meat Boutique)
Szabó Dániel (Szaletly)
Szalontay Tamás (Szaletly)
Szentesi József (Artizan Borkereskedés)
Takács Lajos (Paulaner söröző)
Vajda Pierre (szakíró)
Vidák Zoltán (szakács)
Vidra Péter (Rózsakert Étterem/Esztergom)
Vomberg Frigyes (szakács)

Kapcsolódó cikkek