Ez komoly? “Brüsszel és Budapest nem segít, ám kormányunk az első pillanattól a turisztikai szektor mellett áll”

Megosztás

A Nemzeti Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója éppen az utóbbi időszakban legsúlyosabban érintett szektornak küldte el üzenetét, amiből csak úgy süt a kormánypropaganda. Érdemes megkérdezni a vendéglátóiparban dolgozókat, ők is úgy látják-e, mint a fehérgalléros úriember, hogy Orbánék kezüket-lábukat törték, hogy segítsenek rajtuk.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán a turisztikai szektornak küldött videoüzenetét azzal kezdte, hogy a járvány miatt „a turisztikai szezon legszörnyűbb éve van mögöttünk”, de „mindenki küzd, mindenki harcol”, majd nekiment a kormány ellenségeinek, Brüsszelnek és Budapestnek:

„Az elmúlt hónapok bizonyították, hogy ebben a harcban egyedül vagyunk. Csak magunkra tudunk számítani. Brüsszelben csak tanácskoznak. Egyik bizottsági ülés követi a másikat, de egyetlen olyan intézkedés, ami a magyar vállalkozásokat segítené, nem született. Nem jön segítség Budapestről sem. Pedig ideje volna Bécs, Prága, Berlin vagy éppen Róma önkormányzatától tanulni, és pénzzel, kedvezményekkel vagy legalább valamivel segíteni a turisztikai vállalkozásokat. Az összefogás, a közös gondolkodás, a segíteni akarás helyett sokszor csak hamissággal, fenyegetéssel, hazugsággal, mostanság pedig bojkottal találkozunk.”

Fideszes kampánybeszéd 2021 – van-e olyan vendéglátós, aki ezt elhiszi?

Guller ezután azt mondta, hogy „annyi baj legyen”, szerencsére nem rajtuk múlik, hova jutnak el. Köszönetet mondott azoknak, akik mellettük állnak: a turisztikai szektor döntő többsége, a saját munkatársai. Azt mondta:

A kormány azonban az első pillanattól ott állt önök mellett. Mi adóemelés helyett adót csökkentünk, és támogattunk és támogatunk mindenkit, akit tudunk.”
Guller azt mondta, „sok ezer fejlesztés zajlik országszerte, semmit nem állítottunk le, hanem még magasabb fokozatba kapcsoltunk, sok 100, sok 1000, sőt sok 10 ezer millió forint támogatást osztottunk ki”. Szerinte a támogatások 10 éven belül megtérülnek.

Októberi hír, hogy nagyvállalkozók sora kapott jelentős turisztikai támogatást az államtól, sok Fidesz-közeli és amúgy is tőkeerős cég került a kedvezményezettek közé. Guller októberben úgy vélte, a kormány a turisztikai ügynökséggel közösen már a járvány első szakaszában mindent megtett azért, hogy segítse a szektort.

Nemrég számolták össze, hogy Mészáros Lőrinc szállodalánca 17,7 milliárdos támogatást kapott, a múlt héten pedig kiderült, hogy a Balatoni Kör elnöke saját vállalkozásaira kért és kapott több mint 100 milliós támogatást az MTÜ-től – számol be róla a 444.hu.

Kapcsolódó cikkek