Ügyes kiskaput talált a magyar kocsmáros, hogy félig hivatalosan fogadhasson vendégeket a zárás alatt

Megosztás

Valaki sötétben, a világtól elzártan és teljes titokban fogadja vendégeit, legyen az akár italozó, akár vendéglő. Főszereplőnk azonban egészen érdekes trükköt eszelt ki, de várható volt, hogy hosszú távon nem sikerülhet ezt fenntartania.

Biliárdasztal-, kertipadteherbírás- és sörcsaptesztelő munkakörbe keresett jelentkezőket egy debreceni kisvállalkozó, aki a vendégek alkalmazotti bejelentésével megtalálta a járványügyi szigor kiskapuját. Nagyot szólt az álláshirdetés, de az ötlet túl merész volt, ezért törvénytisztelő állampolgárként békésebb megoldáson gondolkodik, és csak elvitelre árusítaná szeszkészletét – számolt be róla az Index.hu.

Antal Lajos, a Lagúna Presszó tulajdonosának mesterterve ez volt: ha a vendéget felveszi alkalmi munkavállalói kiskönyvvel, akkor ő mint dolgozó tartózkodhat a kocsmában. A debreceni presszó állásajánlatára Zalaegerszegről is jelentkeztek önéletrajzzal, de Antal Lajos belátta, hogy bár az ötlet jó, mégis más megoldást kellene választania, hogy befizesse a villanyszámlát. Antal Lajos három hónapja tartja zárva kocsmáját. Jelenleg pedagógiai asszisztens felesége fizetéséből élnek négyen, a két gyerekkel együtt. Tele lett a hócipője, üres volt a pénztárcája, gondolt egyet, és posztolt egy akkorát, hogy az egész ország felfigyelt rá: 

…kétségeim támadtak. Vajon minden berendezés működik-e még? Jó a hűtő? És a sörcsapoló? És fontolgatom, hogy jó pár alkalmazottat felveszek tesztelésre. Nyitott pozíciók: biliárdasztal-tesztelő, 6-8 fő; hűtőhatékonyság-tesztelő, 10-12 fő; sörcsapoló-tesztelő hűtésre, 8-10 fő; sörcsapoló-tesztelő szén-dioxid-tartalomra, 10-12 fő. Kertipadteherbírás-tesztelő, ami összeköthető egyéb dolgok tesztelésével, 30–40 fő.

Az embereket napi bejelentéssel alkalmazták volna a stresszes munkára. Persze a „védőitalokért” azért kellett volna fizetniük, de a kocsmai működést szimuláló projekt nagyban fokozta volna a felhasználói élményt a hivatalos újranyitás előtt.  Antal Lajos

Antal Lajos – Fotó: Laguna Presszo / Facebook

Mekkora volt az érdeklődés a munkára?

– Igazából nagyon nagy, csak a realitása nulla – mondta az Indexnek Antal Lajos, a Laguna Presszó tulajdonosa. – Pestről, Zalaegerszegről, Székesfehérvárról, mindenhonnan jelentkeznek az emberek, de nyilván ez a távolság miatt sem működhet. Nekem egy nagyon kis kocsmám van. Valójában úgy kell elképzelni, mint egy falusi sörözőt. Van 20-30 törzsvendégem, akik hasonlóak hozzám, egyik napról a másikra élő kisvállalkozók vagy kisnyugdíjasok. Nem merik megkockáztatni azt, hogy őket megbüntessék. Nem is akarják ezt a hajcihőt felvállalni. Tehát valóságalapja ennek semmi.

Ez egyfajta frappáns segélykiáltás próbált lenni?

Én már nem tudom befizetni a villanyszámlámat két hónapja. Gyakorlatilag a szakadék szélén vagyunk, a feleségem fizetéséből élünk, aztán nézünk itt egymásra, hogy az otthon tanuló gyerekeknek miből fizetjük ki az internetszámláját.

Mit gondol az önkényes boltnyitási kezdeményezésről?

Elindult az országos nyitás oldala, ami mögé, úgy látom, hogy odaálltak a különböző pártok. Én ezt nem fogom támogatni, mert én egy törvénytisztelő ember vagyok, és jogszabálykövető magatartást szeretnék tanúsítani. Ezért találtam ki ezt a sörcsaptesztelő munkakört, hogy ha ezt a jogszabályok engedik, akkor csináljuk így. Nyilván ez a valóságban nem fog működni, de valahogy működnöm kell, valami bevételből élnünk kellene. Azt fogom csinálni, hogy a kocsmát beszüntetem, és italboltként talán ki fogok nyitni.

Elvitelre?

Csakis. Sem kimérve, sem semmiféleképpen. Dobozos sör és palackozott bor. Ez a jogszabálykövető magatartás, és nyugodtan szeretnék aludni.

És ez működni fog?

Nézze! Szombat estére tele lett a hócipőm, a pénztárcám meg üres. Mondom, valamit csinálnom kell. Én ezt kiírtam, azóta be kellett, hogy lássam, ez nem nagyon fog működni. Mindenesetre az én vendégköröm, aki a boltomat látogatta, nem fogja felvállalni azt, hogy esetleg őt is megbüntessék. Igazából egy figyelemfelkeltésnek szántam.

Ez abszolút sikerült…

Azt látom. Inkább az italboltot választom, mert az a célom, hogy legalább a villanyszámlát ki tudjam fizetni. Ez nagyon fontos. Nem lehet azt mondani az áramszolgáltatónak, hogy kis türelmet kérek. November 11-e óta zárva vagyunk. Nem csak mi, hanem a teljes vendéglátós szakma. Meg kell nézni a statisztikai adatokat, hogy november 11-től január 10-ig a fertőzési számok csak növekedtek. És nem a vendéglátóipar miatt, hiszen mi zárva voltunk.

Kapcsolódó cikkek