Az ikonikussá vált Delta 57 évvel ezelőtt került először képernyőre és három évtizeden át kirobbanthatatlan volt

Megosztás

Aki egyetlen adást is látott belőle, azonnal rávágja a műsorvezetőnő nevét is. Kudlik Júlia neve teljesen összeforrt a Deltával és a Magyar Televízióval.

1964. január 31-én került először adásba a leghíresebb magyar tudományos ismeretterjesztő műsor.

Történetével a Hirado.hu foglalkozott bővebben. A Delta alapkoncepciója a műsor kezdetétől az volt, hogy a legfrissebb tudományos eredményeket, és technikai vívmányokat bemutassa a nézőknek.  Kezdetben egy rövid ideig Lénárd Judit volt a Delta műsorvezetője.

Kudlik Júlia 1965-től vette át a műsorvezetést, nevével szinte egybeforrt a Delta. 1996-ig, több mint 30 évig vezette a műsort. Kudlik Júlia több mint negyven éven át volt a Magyar Televízió meghatározó alakja. A Delta mellett több Táncdalfesztiválnak és számos népzenei vetélkedőnek is házigazdája volt. A kilencvenes években a Juli Sulival meghonosította a főzős és életmódműsorok műfaját Magyarországon. Feltűnt a Szeszélyes évszakokban és egyéb szórakoztató produkciókban is, de olyan közhasznú műsorokat is vezetett, mint az Állatok védelmében vagy a Gazdit keresünk.

Delta az 1970-es években. A legnépszerűbb magyar tudományos magazinról mindenkinek Kudlik Júlia jut az eszébe.
(Fotó: Nemzeti Fotótár)

Emlékezetes a Delta főcíme is, amire még ma is biztosan sokan emlékeznek. Ebben látható egy deltaszárnyú brit bombázó, egy alacsonyan elhúzó MiG-19-es, a Himalájáról készített légifelvételek, az Antarktiszon hóban gázoló felfedezők, és lánctalpasok, vulkánkitörés.

A zenét a holland Tom Dissevelt és Kid Baltan szerezte 1957-ben a Song of the Second Moon-t (A második hold dala). Ők a hatvanas évek elektronikus zenéjének úttörői voltak, speciális hangeffektusokkal tarkított számaik igazán forradalmiak voltak.  Az alábbi videóban az MTVA Archívumnak köszönhetően minden eddiginél jobb hangminőséggel hallgathatja meg az ismerős dallamot.

A Delta másik meghatározó alakja Várhelyi Tamás főszerkesztő volt, aki 1967-től 1994-ig irányította a műsor elkészültét.
A Delta a Magyar Televízió egyik legnézettebb műsora volt. Mindig törekedtek benne arra is, hogy a nemzetközi újdonságok mellett a magyar eredményeket is bemutassák.

A Deltát mindig precízen, közérthetően dolgozta fel a nehezebb tudományos témákat is. (Fotó: Nemzeti Fotótár)

1976-tól az egyik első műsor a Delta volt, 2001-től Delta 2000 néven újraindult. Végül a műsor 2012-ben szűnt meg. Összesen több mint 1500 adást élt meg a sorozat.

Ma már megszámlálhatatlan nemzetközi ismeretterjesztő csatornát nézhetnek az emberek a tévében. Számtalan forrásból értesülhetünk a tudományos eredményekről, vagy a természet szépségeiről. Azonban az is fontos, hogy ezeket a dolgokat a magyar valóságban is elhelyezzék, valamint a hazai fontos eseményeket is bemutassák a nézőknek.

Related posts