Az egyik leghíresebb magyar vendéglátóhely üzemeltetője is megfogalmazta segélykiáltását

Megosztás

A Fidesz-KDNP-kormány annyira nem törődik a vendéglátóipari egységekkel, hogy ha nem történik változás, még többen kell, hogy lehúzzák a rolót. Ez igaz az óriási hagyományokkal rendelkező Megyeri Csárdára is.

Üzemeltetője egy Facebook-bejegyzésben fogalmazta meg segélykiáltását, amit változtatás nélkül közlünk.

Soha nem szoktam bejegyzést, vagy hozzászólást írni ide a facebookra. De most sajnos muszáj vagyok… Nem mint Lepsis Dániel, hanem mint a Megyeri Csárda üzemeltetője szeretném néhány mondatban leírni a korlátozások alatti Canossa-járásom által szerzett élményeimet. Különösképpen kitérve a bértámogatásra, mint gazdasági segítség.

A Megyeri Csárda bevételi forrása hosszú évek óta a turizmusból származott, hiszen külföldi csoportoknak kínáltunk folklór műsorral egybe kötött zenés magyaros vacsorát. 2020 márciusában természetesen ez a bevételi forrás megszűnt. Azonnal átálltunk a házhoz szállításra, leszerződtem a netpincérrel is, mert biztos voltam benne, hogy ez az egy lehetőség marad. A kiszállítás a tervezett bevételünk 25-30%-át tudja hozni, ami sajnos arra elég, hogy halmozzam a tartozásokat. novemberre minden tartalékunk elfogyott, így rettentő boldog lettem, amikor a kormány bejelentette, hogy bértámogatást kapunk, a nettó bér 50%-át kifizetik. El is kezdtem az igénylést.

Benyújtottam egy Kérelmet amit ki kellett tölteni, megadni benne a dolgozókról minden adatot, fizetési adatokat. Csatolni kellett hozzá egy „NYILATKOZAT személyes adatok felvételéhez az Ágazati bértámogatási programot finanszírozó GINOP-5.3.10-VEKOP-17 munkaerőpiaci programba való belépés kapcsán” című dokumentumot minden munkavállalóval aláíratva. Szintén csatolni kellett hozzá az összes munkaszerződést. Ezeket összeszedtem és benyújtottam. Egy hét múlva egy igen kedves és segítőkész hölgy hívott hiánypótlás miatt, amit el is küldött a cégkapumra. Ebben szerepelt, hogy nyújtsak be egy nav 0-ás igazolást, mert csak így tudom igényelni a bértámogatást. Azt hiszem minden vendéglátással foglalkozó nevében mondhatom, hogy a pandémia alatt 10.000.-ft-ot is be kell osztanunk és természetesen van fontossági sorrend a fizetendőket illetően. Nálam ez így néz ki:

1. talán a legfontosabb az alapanyag vásárlás, hiszen anélkül nem tudunk működni
2. A rezsiszámlák fizetése sajnos a második helyre került, hiszen az Elmü nem kegyelmez….
3. A megmaradt munkavállalóknak kifizetett bér az szintén nagyon fontos, hiszen nélkülük nem működne az étterem. És aki vállalja, hogy velem marad a nehéz időkben is, annak én örökre hálás maradok…
4. Ezek után jön az államnak fizetendő összegek….Mivel ezeket mind képtelenség fizetni ezért sajnos megcsúszik az ember. Így képtelen voltam nav 0-ás igazolást kérni, tehát le is tettem a bértámogatásról. Kb. egy hét múlva ismét hívott a hölgy, hogy jó híre van…:))) Nincs szükség a 0-ás igazolásra mostantól. Így folytattuk az igénylést. Meg is kaptam a határozatot, hogy megállapítják a bértámogatást. Az elszámoláshoz be kellett küldenem egy elszámolólapot kitöltve, bérjegyzéket, bérkimutatást, átvételi elismervényeket, bérlistát, jelenléti ívet. No comment…..

Miután mindent sikerült benyújtanom (január elejét írunk) egy hét várakozás után megkérdeztem az ügyintéző hölgyet, hogy mi a helyzet az utalással? Ő elküldte nekem a dokumentumot, miszerint 01.19.-én kiutalták az összeget és innentől a Magyar Államkincstáron múlik, hogy mikor kapom meg. Miután még egy hét eltelt elkezdtem érdeklődni mindenkinél, míg végül az Innovációs és Technológiai Minisztériumnál kötöttem ki, akik a mai napig nem vették fel a telefont. Sajnos nincs is szükség rá, mert 01.25.-én megkaptam az értesítéseket külön minden munkavállalóra. A TELJES ÖSSZEGET AZ ÁLLAMI ADÓHATÓSÁG TÁJÉKOZTATÁSA SZERINT FENNÁLLÓ KÖZTARTOZÁSOMRA UTALTÁK ÁT.

Ebben a helyzetben felháborítónak tartom ezt az eljárást. Világ életemben jogkövető voltam, ha volt is tartozásom mindig kiegyenlítettem. de jelen helyzetben sajnos valóban felgyülemlett a tartozás. De innentől ne hívja senki bértámogatásnak. Jelenleg még mindig működünk, de nem tudom meddig bírjuk. Amennyiben a babaváró hitelt meg tudom igényelni (amit nem szívesen adnak a bankok vendéglátósoknak, mert rizikófaktor ez a szakma jelenleg), úgy abból tudok időt nyerni.Természetesen a korlátozásokat nem fogom megszegni, nem fogok 02.01 kinyitni, mert félek a retorziótól. De ezek után senki ne gondolja, hogy a vendéglátósoknak bármilyen gazdasági segítség is érkezett…Én nem írok bankszámlaszámot, nem kérek senkit, hogy utaljon nekünk én annyit kérek, hogy ha éhes vagy, akkor rendelj tőlünk, hogy megfelelő forgalmat érjünk el és ÉLETBEN MARADJUNK.

https://www.facebook.com/megyericsarda

Kapcsolódó cikkek