Kósa Lajos már tudja, hogy Debrecenben lesz a Nemzeti Oltóanyaggyár

Megosztás

Orbán Viktorral egyeztetve, az Operatív Törzs ajánlásával született ez a döntés. Nyilván köze sem lesz ehhez a Fidesz-KDNP holdudvarának. De mi a helyzet az orosz vakcinával és annak rekordgyorsaságú engedélyeztetésével?

Debrecenben lesz a Nemzeti Oltóanyaggyár – tette ki Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Facebookra.

A képviselő egy olyan fotót posztolt, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztetett. Azt írta, hogy „az operatív törzs ajánlásával” hozzák létre a gyárat.

Kósa ezenfelül nemzetstratégiai jelentőségű ügynek nevezte a létesítmény létrehozását.

“Itt minden egyben van, tudományos háttér, ipari tapasztalat, szakképzett munkaerő. Nagy terveink vannak… Hajrá, Debrecen!” – idézi Kósa Lajost az Index.hu.

Közben több egészségügyi szakértő is komoly aggályát fejezte ki a hét közben, sebtében hivatalosan engedélyezett orosz és oxfordi vakcinával kapcsolatban, erről a Hvg.hu számolt be.

Politikailag motiváltnak nevezte az OGYÉI két hónapra lerövidített engedélyét az orosz és az oxfordi koronavírus-vakcinára Lantos Gabriella egészségpolitikus. Az Új Világ Néppárt elnökségi tagja az ATV Start című műsorában úgy fogalmazott: bár az Európai Gyógyszerügynökség is rövidített az engedélyezési eljáráson, az lehetetlen, hogy a 210 napos eljárást alig két hónaposra rövidítsék, mint az OGYÉI tette.

Az oxfordi vakcina engedélyeztetését hősködésnek tartja, mivel január 29-én az Európai Gyógyszerügynökség is megadja az oxfordi vakcina engedélyét, addig viszont nem lehet az Unió területére szállítani.

Az orosz vakcinával Lantos ugyanakkor szerint nincs baj. A forgalomba hozott oltóanyagok közül a legmodernebbnek a Pfizer és a Moderna mRNS-alapú vakcinái számítanak, de rögtön utánuk következik az oxfordi és az orosz oltóanyag.

A rohamtempóban véghezvitt engedélyeztetés azonban se az OGYÉI, se a vakcinák hitelességének nem tesz jót – tette hozzá.

Lantos Gabriella szerint az orosz vagy kínai vakcina tömeges beszerzése nem rövidíti le a lakosság átoltottságához szükséges időt. Szerinte a 60 év fölöttieket március-áprilisra tudják beoltani Magyarországon, az annál fiatalabb, egészséges állampolgárok tömeges oltására a tavasz végéig kell várni.

A kínai oltóanyagról egyetlen szót sem ejtenek jó ideje. Talán nem véletlenül.

Kapcsolódó cikkek