A kamupártok ellen összesen 47 büntetőeljárás indult, jövőre nehezebb dolguk lesz

Megosztás

Összesen 47 büntetőeljárás indult a 2018-as országgyűlési választásokon szereplő, de mandátumot nem nyert pártokkal összefüggésben – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Szabad Európa érdeklődésére.

Az eljárások költségvetési csalás, választás rendje elleni bűncselekmény és magánokirat-hamisítás miatt indultak. Jelenleg 22 büntetőeljárás zajlik, 10 iratait már vádemelési javaslattal megküldte az ügyben felügyeletet ellátó ügyészségnek.

A pártokat semmilyen előírás nem kötelezi arra, hogy komolyan vehető kampányelszámolást készítsenek és azt nyilvánosságra hozzák. A Transparency International Magyarország kiperelte a Magyar Államkincstártól a választáson elindult egyéni jelöltek kampánytámogatásáról szóló elszámolásokat, amiből kiderült, hogy egészen elképesztő dolgokról adtak számlát, egy esetben például 35,3 millió forintot nyers húsról.

Decemberben a kamupártok elleni küzdelemre hivatkozva alaposan átírta a kormánytöbbség a választási törvényt: a következő országgyűlési választásra már csak az a párt állíthat országos listát, amely legalább 71 körzetben egyéni jelöltet állított.

Kapcsolódó cikkek