Hatvan év után megdőlt a melegrekord Magyarországon

Megosztás

1956. január 22-én mérték utoljára a legmelegebbet Magyarországon, akkor a Csongrád-Csanád megyei Ásotthalmon 15,5 fokig melegedett a hőmérséklet – és ez ki is tartott egészen mostanáig, amikor is 2021. január 21-én meghaladta ezt az Országos Meteorológiai Szolgálat által Főnyeden mért 15,9 fokos érték – írják a Facebookon.


Szombaton a tartós déli szélből eredő enyhe idő és a nyugat felől betörő hidegfront elegye kavarja meg az időjárás rendesen, és „a kialakuló konvergencia, valamint a légkör instabilizációja következtében” sokfelé záporok, az ország nyugati felében pedig délután akár zivatar is lehet.

Az MTI közben azt írja, hogy többfelé csökkent a szálló por miatti légszennyezettség az országban, de két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen még mindig veszélyes a levegő.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki térképe szerint Kazincbarcikán és Putnokon továbbra is veszélyesnek számít a levegő minősége. Sajószentpéter és Szeged levegőjét egészségtelennek minősítették, Salgótarjánban, Egerben és Hernádszurdokon pedig kifogásolt a levegőminőség. Ugyanakkor valamennyi érintett település előrejelzésénél azt írták: javulás várható.

Hozzászólások

Related posts