Egyelőre nagyon távol a normális élet – a briteknél napi 1500-nál is több a Covid-haláleset, nem kíméletes az új mutáció

Megosztás

Már Európa többi részében is egyre másra fedezik fel az újabb, sokkal durvábban terjedő vírusmutációt. Egyáltalán nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben újra normális életet élhetünk.

A nagy-britanniai koronavírus-járvány halálos áldozatairól szerdán közzétett napi összesítésben több mint 1500 elhunyt szerepel.

A brit kormány számítási módszertana szerint – amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe – 1564 páciens haláláról érkezett jelentés.

Ennél magasabb napi halálozási számot csak múlt pénteken mértek: akkor 1325-en haltak meg. A szerdai halálozási adat a legmagasabb a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta.

Az egészségügyi hatóságok hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett szám utólagosan olyan haláleseteket is tartalmaz, amelyek a tavaly május 8-ig visszamenő időszakban technikai okokból kimaradtak a napi összesítésekből.

Az újonnan kiszűrt koronavírusos fertőzöttek száma ugyanakkor ismét jelentősen csökkent a múlt héten mért adatokhoz képest.

A brit egészségügyi minisztérium szerda esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 47 525 új fertőzöttet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

A múlt héten szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként 70 ezerhez közeli napi új fertőzöttet szűrtek ki Nagy-Britanniában.

Szerda a harmadik olyan nap egymás után, amikor 50 ezernél kevesebb új koronavírus-fertőzöttet mutattak ki tesztekkel.

Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóházban tartott szerdai szakbizottsági meghallgatásán azt mondta, hogy már mutatkoznak a járvány megfékezését célzó korlátozások hatásainak első jelei.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek