“Trump felelőtlenül viselkedik, de facebookos kitiltása veszélyes a szólásszabadságra”

Megosztás

Az Európai Unió egyik felelős biztosa ugyan messzemenőkig nem ért egyet Donald Trump ámokfutásával, de legalább ennyire károsnak tartja, hogy a Facebook, a Twitter, illetve más óriásvállalatok szándékosan elhallgattatják az interneten az amerikai elnököt. A cenzúra ekkora veszély lenne a szólásszabadságunkra?

Veszélyes a szólásszabadságra nézve az a tény, hogy az internetes óriásvállalatok tisztázatlan kritériumok alapján akarattal elhallgattatták platformjaikon a még hivatalban lévő amerikai elnököt, Donald Trumpot – jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős biztosa a Politicónak adott szerdai interjújában.

“Annak ellenére, hogy úgy vélem, Trump elnök felelőtlen viselkedése és erőszakra buzdítása után megérdemelte, hogy letiltsák, egyértelmű, hogy ez így nem mehet tovább” – jelentette ki az EU-biztos. Szerinte az óriásvállalatoknak el kell fogadniuk a “szigorúbb szabályozást, az érvényesíthetőbb kötelezettségeket és a fokozottabb felelősségvállalást” az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

Az Európai Bizottság nemrégiben bemutatott, a digitális szolgáltatásokról és piacokról szóló jogszabály-javaslata az online platformok elszámoltathatóságára és az illegális tartalmak hatékonyabb eltávolítására irányul. “Ezek úttörő javaslatok, de még időre van szükség ahhoz, hogy valósággá váljanak” – mondta Jourová. Véleménye szerint a brüsszeli bizottság decemberben elfogadott cselekvési terve az európai demokrácia megerősítésére hatékony intézkedéseket határoz meg például a félreinformálás internetes terjedése ellen és egy átláthatóbb, kiszámíthatóbb internetes rendszer kialakításának irányában.

A cseh biztos elmondta, hogy az amerikai törvényhozás épületének ostroma ráébresztette arra, hogy “online és offline is harcolni kell, és nem szabad elfogadni a jogállamiság, az alapvető értékek és a demokrácia elleni támadásokat”. “Mi, a demokrácia szószólói, naivan azt hittük, hogy a demokrácia megvédi önmagát, pedig törékeny, és ki van téve a kívülről vagy belülről érkező támadásoknak” – hívta fel a figyelmet.

Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek