Egyre többen tartják lassúnak az Európai Unió oltási programját

Megosztás

Sok tagállamban panaszkodnak erre, az Európai Bizottság szerint azonban a tagállamok a legmagasabb szinten hagyták jóvá a most végrehajtott stratégiát.

Legutóbb a bajor miniszterelnök, Markus Söder fakadt ki az unió oltóanyag-beszerzésére – írja az Euronews magyar kiadása. Szerinte Brüsszel nem elég hatékony a Pfizer-BioNtech vakcinák beszerzésénél. Ebből a szérumból több unión kívüli ország lényegesen többet kap, mint Európa. Az Európai Bizottság azonban kiállt a saját beszerzési terve mellett.

“Különböző oltóanyagokat szeretnénk, különféle gyártóktól. Emiatt több esélyünk lesz a biztonságos és hatékony oltóanyagok megtalálására is, amelyet jóváhagy majd az Európa Gyógyszerügynökség is. Mi a kezdetektől azt vallottuk, hogy többféle oltóanyag kell, nem csak egy cégtől rendelünk. Ezért fektetünk többféle oltóanyagba és ezt a stratégiát a lehető legmagasabb szinten hagyták jóvá a tagállamok” – mondta az Európai Bizottság szóvivője, Stefan de Keersmaecker.

Azt is elmondta, hogy az Európai Bizottság tárgyalni kezdett több adag vakcina beszerzéséről Pfizer/BioNTech gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellé. A szóvivő hozzátette, hogy az oltóanyag termelési kapacitásának korlátai azonban nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

hu.euronews.com

Kapcsolódó cikkek