Elkészült a megyeszékhely klímastratégiája, a miskolciak is véleményezhetik

Megosztás

Elkészült Miskolc Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervének (röviden SECAP), valamint Klímastratégiájának tervezete – tájékoztatta a Minap.hu-t Miskolc polgármesteri hivatala. A város lakóinak lehetőségük van véleményezni a dokumentumokat.

Korunk egyik legnagyobb probléma a klímaválság, az ebből fakadó nehézségek leküzdése érdekében, a probléma megelőzésére és a már elkerülhetetlen hatásokhoz való alkalmazkodásra egyaránt szükség van. A tervdokumentumok célja, hogy Miskolc az energiahatékonyság növelése, illetve a környezet és az éghajlat védelme érdekében szakmailag megalapozott, jól összehangolt cselekvési tervet tudjon megvalósítani – olvasható a városháza közleményében. 

A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv (röviden SECAP) elemzi a település energia felhasználását, tartalmazza a város klímakockázati és érzékenységi elemzését és javaslatokat fogalmaz meg a klímaváltozás hatásait mérséklő intézkedésekre, bemutatva azok költségét és finanszírozási lehetőségeit. Továbbá javaslatot tesz a megvalósulást garantáló önkormányzati intézkedésekre és eszközökre.

Miskolc Klímastratégiájának célja, hogy feltárja azokat a hatásokat, amelyek a klímaváltozás következményeként felléphetnek az egyes szektorokban és ezek elhárítására reális, megvalósítható célokat és intézkedéseket állítson fel. A stratégiában tárgyalt főbb témák: az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésének lehetőségei, a tapasztalható hatásokhoz való alkalmazkodás és a várhatókra való felkészülés módja, valamint a társadalom szemléletformálása.

Az önkormányzat kéri a téma iránt érdeklődőket, hogy véleményezzék a tervezett Fenntartható Energia- és Klíma Akciótervet, valamint a Klímastratégiát. A javaslatok megfogalmazásával a lakosság is hozzájárulhat a tervdokumentumok komplexitásához. Az észrevételeket január 21-ig várják a [email protected] e-mail címre.

A Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterv ITT, a Klímastratégia pedig ITT érhető el.

Készült az Ökopolisz Alapítvány támogatásával.

Forrás: Minap.hu

Hozzászólások

Related posts