Több esetben súlyos mellékhatásokat váltott ki a Pfizer vakcinája már az oltás kezdetén

Megosztás

Még éppen csak elkezdődött a koronavírus elleni oltás tömeges beadása, de az érintettek közül máris többeknél alakult ki komoly mellékhatás. A brit illetékesek súlyos allergiásoknak például nem is ajánlják az oltást, miközben az USA-beli önkénteseknél többeknél arcbénulást okozott.

Nem ajánlják a brit szabályozó hatóságok a Pfizer/BioNTech vakcináját azoknak, akiknek életükben már volt súlyos allergiás reakciójuk élelmiszerre, gyógyszerre vagy más védőoltásra, írja a BBC. Nagy-Britanniában kedden kezdték meg a tömeges oltást a Pfizer/BioNTech új típusú, korábban még nem használt mRNS-technológiával készült Covid-vakcinájával, mellyel első körben a legveszélyeztetettebb időseket, illetve a járvány elleni küzdelem frontvonalában harcolókat oltják – tudta meg a 444.hu.

Fiona Churchill, az edingburgh-i Western General Hospital főnővére kapja meg a Pfizer/BioNTech covid-vakcináját 2020. december 8-án. – Fotó: ANDREW MILLIGAN/AFP

Az első napon a brit közegészségügy, az NHS két dolgozójánál is komoly allergiás reakciót váltott ki a védőoltás. Mindkettejüket kezelték, most már jól vannak. A BBC értesülései szerint mindkettejükben anafilaxiás jellegű reakciót váltott ki a vakcina, ez jellemzően bőrpírrel, légzési nehézséggel, esetenként vérnyomás-csökkenéssel jár, de nem azonos az anafilaxiás sokkal, ami akár halálos is lehet.

Mindkét egészségügyi dolgozóról tudott volt, hogy allergiások, rendszeresen tartanak maguknál adrenalint is a sokkreakció kezelésére.

A brit gyógyszerfelügyelet, az MHRA közleményében azt fejtegette, hogy új védőoltások esetén, ha az allergiásoknál súlyos reakciót vált ki, elővigyázatosságból adnak ki javaslatot, hogy a súlyos allergiások inkább ne oltassák magukat. A BBC szerint bár az ilyen allergiás reakciók szokatlanok, azért nem példa nélküliek, az évi rendes influenzaoltás is váltott már ki ilyet.

Peter Openshaw, a londoni Imperial College immunológusa szerint az, hogy ilyen hamar tudomást szerezhettünk az allergiás reakcióról, és az illetékesek azonnal léptek, azt bizonyítja, hogy jól működik a felügyeleti rendszer.

Közben az USA kísérleti programjában határozottan aggodalomra ad okot az a négy eset, amelyre azután derült fény, hogy az amerikai gyógyszerügyi szabályozó egy megbeszélés előtt közzétette a Pfizer-BioNTech vakcináról és annak hatásairól szóló elemzését. Az Egyesült Államokban gyorsított eljárásban engedélyeznék a vakcina használatát, de a hivatalos jelentésben feltüntetett esetek sok kérdést felvetnek.

A hatóság által nyilvánosságra hozott dokumentum szerint a vakcina harmadik kísérleti fázisában négy résztvevőnél arcbénulás jelentkezett, hivatalos nevén Bell-parézis. A kellemetlen mellékhatástól szenvedő személyek az oltást kapták meg, nem pedig annak placebo változatát. Az állapot leginkább ahhoz hasonlít, mint amikor a beteg agyi érgörcsöt, másnéven stroke-ot kap, és az arc egyik fele lebénul, az izmok elernyednek, a fél arc szinte “lóg”. A Bell-parézis az arckifejezésért felelős mimikai izmokat mozgató ideg részleges bénulását jelenti, amely általában csak féloldali, de bizonyos esetekben akár az egész arcfelet érintheti. Bár a bénulás rendszerint nem jár marandó károsodással és kezelés nélkül néhány hét vagy hónap alatt meggyógyul, azért érdemes rá odafigyelni.

Ettől függetlenül a vakcina jó minősítést kapott

Az FDA a jelentés ellenére azt állította, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a vakcina és a kialakult kellemetlen egészségi állapot kapcsolatára. A szövetségi szabályozó ugyanakkor a bénulásos esetek folyamatos felügyeletét kérte, mielőtt az oltást tömegeknek adnák be.

A hatóság szerint a mellékhatások gyakoriak, de nem súlyosak. A vizsgálatban résztvevők 84%-a tapasztalt valamilyen reakciót. Az oltás beadása után a kísérleti alanyok 63%-a számolt be fáradtságról, 55% pedig azt vallotta, hogy fejfájás gyötörte. Hidegrázásra a résztvevők 32%-a, ízületi fájdalmakra 24%-a panaszkodott , 14% pedig lázas lett. Az adatok összesítése után a vakcina az FDA-tól jó minősítést kapott. A jelentésben a szabályozó azt írta, hogy a vakcina hatékony, hiszen már az első dózis beadása után 50%-os hatékonyságot tudott biztosítani.

Kapcsolódó cikkek