Újabb trükközés, az ápolók megemelt bére sem annyi, mint amennyit megígértek – a keserű valóság

Megosztás

Már meg sem lepődünk, hogy az ápolóknak beígért emelés mértéke is jócskán kevesebb lett, mint ami elhangzott. Csak egy apró trükk kellett hozzá a kormány részéről és máris nem 20%-ról beszélünk. Valljuk be, megszoktuk, hogy a Fidesz nem tartja be az ígéreteit.

„Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére. Mert ő ugyan mostantól nem fogja”

– mondta a Népszavának egy ápolónő, miután megérkezett a novemberre ígért, 20 százalékkal megemelt fizetés.

Azaz, valójában csak 16,5 százalék, „ennek az a magyarázata, hogy nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A mostani emelés bruttó 15 ezer és 75 ezer forint közötti többletet jelent. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban” – tette hozzá Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Sokan kifejezetten bántónak tartják, hogy a bérolló még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között.

Az egészségügyi szakdolgozók bére rendkívül alacsony volt, így az utóbbi évek több kisebb mértékű emelése sem rendezte a fizetési viszonyokat. a következő állomás pedig 2022 januárjában lesz, amikor további 30 százalékkal nő majd a fizetésük. A szaktárca szerint a béremelésre 2016 és 2019 között összesen 143 milliárdot fordított a kormány, idén pedig 82 milliárdot költ erre.

Korábban olvashattunk arról, hogy pillanatok alatt konfliktusok tömegét robbantotta ki az orvosoknak jelentős béremelést hozó törvénycsomag. Feszültség keletkezett a kormány és az orvoskamara, a kamara és az orvosok, az orvosok és az ápolók között.

Telex.hu

Kapcsolódó cikkek