Ettől függhet Székelyföld autonómiája: Két hét van hátra aláírni a a nemzeti régiók védelméért indított petíciót

Megosztás

Már alig több, mint két hét van hátra a nemzeti régiók védelme érdekében kezdeményezett aláírásgyűjtésből, amiről korábban is beszámoltunk.

A szükséges hétből eddig három országban gyűlt össze a megfelelő mennyiségű aláírás. A polgári kezdeményezés arra irányul, hogy jogi személyiséget biztosítson a nemzeti régióknak, köztük például Székelyföldnek és Tirolnak.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja arról beszélt az Ökopolisz Alapítvány által rendezett Európa Nemzeti Régiói minikonferencián, hogy a román kormány mindig mostohagyerekként tekintett a székelyekre és ellenezte autonómiatörekvéseiket. Amennyiben sikeres lesz az aláírásgyűjtés, akkor a nemzeti régiók külön is részesülhetnének az uniós forrásokból, az ott élők tanulhatnának az anyanyelvükön, őrizhetnék hagyományaikat és külön jogi személyiségként tekintenének rájuk Európában.
 

 „Ha sikerül elfogadtatni a nemzeti régiók védelmét, az újraírhatja a multikulturalizmus fogalmát.”

– mondta Dr. Bakk Miklós, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem docense a videókonferencián.

A megfelelő mennyiségű aláírás összegyűjtésének feltétele, hogy hét uniós tagállamból egymillióan írják alá az online ívet. Országonként meghatározott mennyiségű aláírás szükséges. Eddig Magyarországon, Romániában és Szlovákiában gyűlt össze a kellő mennyiségű online szignó.


A kezdeményezést ezen a linken lehet támogatni

Kapcsolódó cikkek