A varázslók is csokit esznek, de lehet, hogy már nem sokáig

Megosztás

2050-re 2 fokkal melegebb lesz abban a két országában – Ghánában és Elefántcsontparton – ami a világ kakaóellátásának 53 %-át teszi ki. Ez a hőmérséklet emelkedés egyre durvább szárazságokkal jár majd, aminek következtében csökken a kakaóföldek száma.

„A globális felmelegedés a földi klíma átlaghőmérsékletének hosszútávú megemelkedését jelenti, mely magában foglalja a felszíni vizek és a troposzféra hőmérsékletének emelkedését is.Az éghajlatváltozási keretegyezmény a globális éghajlatváltozás legfőbb okának az emberi tevékenységet nevezi meg. Az írott történelem előtti időkben is voltak globális felmelegedésben eltelt időszakok,ám ezek egyike sem volt olyan mértékben kiterjedt és gyors, mint a 20. század óta megfigyelhető felmelegedés, mely várhatóan még tovább gyorsul.

A klímakutatók 97%-a egyetért abban, hogy a globális felmelegedést nagyrészt emberi tevékenység okozza. Ezt az elméletet az összes fejlett ipari ország tudományos akadémiája elfogadja.”

Különleges talajra és kb. 70-100 % közötti nedvességre van szükségük a kakaónövényeknek.

A világ kakaóellátásának több, mint a felét Ghánában és Elefántcsontparton termesztik egy szűk esőerdős sávban.Mindezt fenyegeti a fokozódó hőmérsékletváltozás és a szárazság. Továbbá az sem elhanyagolható tény, hogy egyre nagyobb a kereslet is iránta. A kutatók szerint a felmelegedés miatt 30 év múlva egy hegyes vidékre kerülne ez a jelentős kakaó mennyiséget adó ültetvény, amely jelenleg természetvédelmi terület.

A csokoládé megmentésére sietve – nekünk pedig némi reményt adva a könnyes búcsú előtt – a kaliforniai Berkeley Egyetem csapata DNS-módosítást hajt végre kakaónövényeken, hogy ellenállóbbak legyenek és alkalmazkodjanak az új klimatikus kihívásokhoz.

Többek között veszélyben van még a kevés eső miatt a mandula, a pisztácia és a reggelek nélkülözhetetlen szereplője, a kávé is.

Kapcsolódó cikkek