A Fidesz javított, az ellenzék rontott, mégis így lett szoros a verseny

Megosztás

Koncz Zsófia, a Fidesz jelöltje győzött az időközi parlamenti választáson Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókörzetében. A szavazatok több mint 99 százalékának összeszámlálása után a kormánypárt jelöltje – aki elhunyt édesapja képviselői helyét szerezte így meg – a szavazatok 50,87 százalékát kapta. Az összes ellenzéki párt által támogatott Bíró László 45,9 százalékot kapott. 

Másodszor fordult elő a rendszerváltás óta, hogy az összes jelentős ellenzéki párt közös jelöltet indított országgyűlési választáson: az előző és egyben első alkalom idén februárban, Dunaújvárosban történt, ott simán nyert az ellenzék. Akkor eleve az ellenzék volt az esélyes, mivel 2018-ban a jobbikos jelölt győzött teljes összefogás nélkül is, és a februári időközin a Fidesz csak félszívvel kampányolt, saját jelöltet sem állított, hanem egy független indulót támogatott. Most viszont egy olyan körzetben volt időközi, ahol hagyományosan erős a Fidesz, és az utóbbi években egyre jobb eredményeket ért el. 

Ebben a körzetben 2018-ban a fideszes Koncz Ferenc 49,3 százalékkal győzött, majd 2019-ben az EP-választáson a Fidesz listája 53 százalékot kapott, míg tavaly ősszel az önkormányzatin a Fidesz megyei listája 56 százalékot szerzett. Vagyis ebben a választókörzetben a Fidesz az utóbbi két évben választásról választásra egyre jobban szerepelt. 

Az biztosan látszik az eredményen, hogy a Fidesz javított a 2018-as eredményén, az ellenzék pedig rontott. 

A részvétel 66 százaléka volt a 2018-as választásnak, és ehhez képest a fideszes jelölt az akkori fideszes szavazatok 68,5 százalékát kapta, vagyis valamivel többet, mintha csak annyival csökkent volna a szavazatainak száma, amennyivel kevesebben vettek most részt a választáson. 

Bíró László viszont csak 62,4 százalékát kapta annak a szavazatszámnak, amit 2018-ban a most őt támogató pártok három jelöltje (Jobbik, MSZP és LMP) összesen kapott, azaz arányosan rosszabbul szerepelt, mint az ellenzék akkoriban.

Csakhogy hiába voltak kevésbé lelkesek most az ellenzéki szavazók, mint két és fél éve, azzal, hogy nem hárman indultak a fideszes jelölt ellen, sokkal jobban meg tudták szorongatni a kormánypárti indulót. 2018-ban Koncz 49,3, a jobbikos Bíró 31,64, a szocialista Pap Zsolt 14,9 míg az LMP-s Tarnai Gábor 2,27 százalékot szerzett. Az első két helyezett között akkor hatalmas, közel 18 százalékpontos különbség volt. Ezt most sikerült 5 százalékpontra ledolgozni. 

Még úgy is sokkal szorosabb lett a verseny, hogy a három ellenzéki jelölt összesítve akkoriban csak 0,5 százalékponttal kapott kevesebb szavazatot, mint a fideszes jelölt. Azaz összességében az ellenzék javított az esélyein a teljes összefogással, még akkor is, ha az ellenzéki szavazók közül több vesztette el a kedvét a választáson való részvételtől, mint a kormánypártiak. 

444.hu

Kapcsolódó cikkek