Galamb Alex ismét segít – tizenkét gyermeknek igyekezett megmutatni a pék- és cukrászszakma fortélyait

Megosztás

Az igazán nehéz sorból felemelkedő és igazi példaképnek számító borsodi Galamb Alex igyekszik segíteni másokon. Egykori alma materébe, a Debreczeni Márton szakközépiskolába vitte el közel egytucat tanítványát Galamb Alex. A fiatalok a pék szakma alapjaival ismerkedhetnek meg a „Sütni jó!” kampányban. Mernek nagyot álmodni.

Elméleti oktatással, majd a nagy munka előtt kézmosással és kézfertőtlenítéssel folytatódott a hétfői program a Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Galamb Alex pék sütni tanítja a hernádnémeti gyerekeket.

Briós, fonott kalács, banánlevél, puffancs – a tészta elkészítésétől a gyúráson át egészen az utolsó munkamenetig, a sütésig besegítettek a fiatalok. És közben maguk is tanultak. Pedig már nem felkészületlenül érkeztek: sorban mutattak rá a tankonyha berendezéseire: ez itt a dagasztógép, azon lehet nyújtani a tésztát, amott a kelesztő áll, kicsit arrébb pedig a sodrógép.

– Szeretnék majd itt tanulni – mondja érdeklődésünkre Robi, az egyik Alex-tanítvány. – Péknek tanulnék tovább. Tegnap is gyakoroltunk, muffint készítettem, amiből kaptak a testvéreim is. Anya nagyon büszke volt rám.

„Boldog vagyok, amikor a sütés után szinte úgy látom, hogy mosolyog rám a kenyér, mert olyan szép” – mesél arról Szalai Lászlóné szakoktató, hogy ő miért választotta a pék szakmát. Alex az ő alól került ki. Úgy emlékszik, a fiatal tanuló nagyon lelkes volt iskolásévei alatt. – Nagy szorgalommal és odaadással tanult. Talán egyszer-egyszer fordult elő, hogy nyüstölni kellett, de egyébként mindent tudni akart. Látszott, hogy céltudatos, tudja, mit akar, mi pedig igyekeztünk neki átadni azokat az „eszközöket”, azt a tudást, amivel ezeket el is érheti.

Alex nehéz sorból származik, de nagyra törő tervekkel éli életét: miután a Gyermekvárosból kikerült, szakmát tanult, most pedig már azon dolgozik, hogy Hernádnémeti szegénytelepén elhelyezkedő otthonának egyik helyiségét átalakíthassa tankonyhává. Mindennapi munkája mellett indított el a „Sütni jó!” kampányt, ennek keretében sütni tanítja a hernádnémeti gyerekeket.

Mint mondja, példát szeretne mutatni nekik, és motiválni őket, hogy ha felnőnek, nekik is legyen szakmájuk, amiből meg tudnak élni. Alex hisz abban, hogy tanulással és munkával mindenkinek lehet esélye egy jobb életre.

– Hiszem, hogy az emberek életét egy kicsit meg tudjuk édesíteni. Ezért is szeretek sütni. Régi vágyam teljesült ebben az iskolában, tanárnőnek nagyon sokat köszönhetek. Tovább kell adnom ezt az élményt, ezt a tudást – mondta, hozzátéve: a kampányt azért indította, hogy az alapokkal megismertesse kis tanítványait – de a szakmát nekik kell kitanulni.

Minap.hu

Kapcsolódó cikkek