“Minden felszólalásom és előterjesztésem az itt élők gondjait fogja tárgyalni” – interjú Bíró Lászlóval

Megosztás

Ha jól tudom, ön tősgyökeres borsodi lakos, a környéken nevelkedett. Milyen volt felnőni Tiszaújvárosban? Az eltelt évek alatt a személyes tapasztalatai szerint mik a legszembetűnőbb változások a térségben?

Tiszaújvárosban végeztem az általános és a középiskolát is. Egy harmadik emeleti, 48 m2-es lakásban éltünk szüleimmel, de délután egy közeli kis településre mentünk, Szakáldra – „otthonról haza”, ahogy sokszor mondtuk. Szakáldon jószágok voltak, tehenek, lovak, sertés, baromfik és a mai napig földet művelünk. Régebben dinnyét termeltünk, ma popcornt, burgonyát, búzát, napraforgót, árukukoricát.

Tehát: városban 14 évet éltem szüleimmel egy 48 m2-es lakásban úgy, hogy volt hozzá egy 30 hektáros kert, jószágokkal. Volt grundunk Tiszaújvárosban a panelházak árnyékában, de délután a lovat fogtam be azért, hogy a tejet a csarnokba tudjam átvinni a szomszéd faluba.

A város, ahol felnőttem, rengeteget változott az előnyére. A dísztó a város közepén egy kubikgödör volt, ahová gyerekként zsebpecával jártunk snecit fogni, ma szökőkút és sétány fogad. Rengeteg fejlesztés és tömérdek kitartó munka az, ami ezt a várost a mai arculatához juttatta. Ez a mindenkori városvezetőknek ugyanúgy köszönhető, ahogy a város dolgos lakosságának!

A terület tele van termékeny szőlőültetvényekkel, ám az utóbbi időben sokat hallani az ún. zöldszüretről. Ez a mai napig bevett gyakorlat?

Sajnos igen. Zöldszüretre ösztönzés helyett borfeldolgozó üzemeket kellene létesíteni, a meglévőket pedig rávenni arra, hogy felvásárolják a szőlőt. Megoldás lehet a lepárlás, a sűrítmény és a szőlőcukor előállítása, de be lehetne vinni a közétkeztetésbe is a gyümölcsöt. Fellépnék az ellen is, hogy továbbra is zárt borvidék maradjon Tokaj-Hegyalja, és a hozamkorlátok felülvizsgálatára is szükség van.

Jelenleg mekkora most a munkanélküliségi ráta? A munkahelyek hiánya a fő oka az elvándorlásnak, vagy egyéb tényezők is befolyásolják azt?

Jelenleg 4,6%, egy teljes százalékot nőtt az elmúlt egy évben. Az elvándorlása oka – a munkahelyek hiánya mellett – az alacsony bérek, és az, hogy a fiataloknak nincs jövőképe itthon. A 37-es út négysávosítása sokat segítene, mert ezt követően lehet olyan beruházókat fogadni például Szerencsen, melyek képesek a szakképzett munkaerőt foglalkoztatni, és ezzel helyben tartani a fiatalokat. Csereháton a szántóföldi kertészeti növények termesztése kiváló lehetőség lenne számukra. Olyan mezőgazdasági háttér kialakításában gondolkodom (precíziós gazdálkodás, öntözés, melioráció), ami vonzó perspektíva lehet mindenkinek.

Iparosodott több város is a környéken. Ez valamennyire bevált a helyieknek? Milyen lehetőségeik vannak?

A tiszaújvárosi vegyipari és finomelektronikai gyártó cégek épülése fejlesztéseket hoz magával. Az innováció és a kutatás-fejlesztés záloga a fejlődésnek. Ami viszont legalább ennyire fontos, hogy a helyi mikro, kis és közepes vállalkozások is fejlődni legyenek képesek! Szükség van a járvány és a várható recesszió miatt minden vállalkozás megerősítésére. Nem hitelekre és eladósodásra kell kihegyezni a megoldásokat, ahogy azt a jelenlegi kormány teszi. A munkahelyek megtartását és a munkahelyteremtést egyaránt biztosítani és támogatni szükséges! Úgy a multi, vagy nagy gyáraknál, ahogy az összes vállalkozásnál, az önfoglalkoztató egyéni vállalkozótól, a családi gazdaságokon, termelőkön keresztül a gazdasági társaságokig, akik adott esetben néhány embernek adnak munkát. A források ide nem, vagy csak nehezen, és hitel, azaz visszatérítendő formában jutnak el. Pedig ezeknek a munkahelyeknek a megtartása vagy teremtése ugyanolyan fontos, sőt a vidéki településeken helyben még fontosabb, mint a multi cégek munkahelymegtartó támogatása meglátásom szerint.

Sokat beszél a helyiekkel? Ők mit mondanak, mire lenne szükségük a leghamarabb?

A 37-es út négysávosítása mindig beszédtéma – az a munkahelyteremtés miatt is egyre sürgetőbb kérdés, de rengeteg baleset is elkerülhető lenne általa. A korengedményes és korkedvezményes nyugdíjakat hiányolják még sokan – főleg az iparosodott Borsodban –, aminek visszavezetésért szintén harcosan kiállnék a Parlamentben. És a zöldszüretet is sokan emlegetik, mint megoldandó problémát.

Hogy érzi jelenleg, mekkora az Ön támogatottsága? Mit várnak magától azok, akik már most kiállnak Bíró Lászlóért mint országgyűlési képviselő-jelöltért?

Egyre nagyobb. Ha a Fidesz nem akarta volna ellehetetleníteni az indulásomat jogi akadályokkal és a médiában elhangzó hazugságokkal, akkor itt egy csendes, nyugodt, programalapú kampány folyt volna október 11-ig. De azzal, hogy ennyire antidemokratikusan álltak bele a választásba, mindenkit megszólítottak és hadba hívtak… Az itt élők nem szeretik, ha megmondják nekik, kik indulhatnak és kik nem, vagy kire kell szavazniuk. És egyébként ez az, amit tőlem is várnak: hogy szolgáljam a térséget, mert a Fidesz hatalommal való visszaéléséből már elegük van. Én egy egyszerű agrárvállalkozó vagyok, Tarcalon élek 10 éve, az emberek között mozgok folyamatosan, gyűjtöm be a problémákat, keresem rá a megoldásokat. Ezt fogom tenni akkor is, ha megválasztanak.

Mik lesznek az első intézkedések, amikor megválasztják?

A szakmám szerinti mezőgazdasági problémák és az azokra történő megoldási javaslataim ismertetése fontos, ahogy a korengedményes, korkedvezményes nyugdíjak rendszerének visszavezetése a gyakorlatban sem várathat magára. A munka törvényének és a benne található jelenleg törvényes, munkavállalókat terhelő és kihasználó passzusokat harcosan, a munkavállalók érdekeinek figyelembevételével változtatni szükséges, módosításokat kell beterjeszteni. A szikszói kórház problémáit, az ellátás, az egynapos sebészet és a diagnosztikai műszerek, azok szakorvosainak a visszatérése elengedhetetlenül fontos kérdése a térségnek. A 37-es út négysávosítása is fontos. Az önkormányzatok megsarcolása, az iparűzési adók részleges, és a gépjárműadók teljes elvonása több kisebb települést a körzetben ellehetetlenít. Be kell vinni a térség településeinek valós problémáit a parlamentbe, mivel az ő hangjukat senki nem vitte el megfelelő hangsúllyal ezidáig. Minden felszólalásom és előterjesztésem az itt élők gondjait fogja tárgyalni, és azokra fog megoldási javaslatot tartalmazni.

O.Cs.G.

Kapcsolódó cikkek