A járvány után újraélénkül a lakberendezési piac

Megosztás

A koronavírus járvány, és a hozzá kapcsolódó korlátozások minden iparágban éreztették a hatásukat. Az építőipar, és persze a lakberendezési és barkácsáruházak sem maradtak ki a sorból. A legnagyobb áruházak a korlátozások idejére bezártak, és bár a legtöbbjük online áruház formájában működött, jelentősen csökkent a forgalmuk. Az emberek hiába voltak otthon, és idejük is lett volna a felújításra, az ehhez kapcsolódó szolgáltató ipar is korlátozottan működött, és mindenki inkább a megélhetését féltette, mint az lakása vagy háza állagát és kinézetét. 

Ahogy viszont csökkennek a szigorítások, úgy lendült fel újra a lakberendezési cikkek piaca. Aki már látja a fényt az alagút végén, és sokat van otthon, egyre nagyobb igénye van rá, hogy változtasson lakása megszokott kinézetén, illetve egy régóta halogatott felújításba vagy átalakításba fogjon bele. A statisztika azt mutatja, hogy bár lassan, de újraindul az ipar, és elsősorban azokra a lakberendezési ötletekre, cikkekre van kereslet, amiket egyedül, szakember bevonása nélkül is el lehet végezni. A felújítás, és a házi barkácsolás egye jobban divatba jön, hiszen aki többet van otthon, és már régóta tervezgeti, hogy maga belefog egy kis átalakításba, most jobban módja van rá, mint eddig bármikor. 

Melyik lakberendezési ötletek a legnépszerűbbek?

Otthonunk felfrissítésének legjobb módja a falak színének megváltoztatása. Erre a legnépszerűbb módszer a járvány idején is a tapéta használata. Sokan próbálkoznak meg maguk a tapéta felrakásával, hiszen egy jól megválasztott tapéta javítja a térérzetet és modern vagy otthonos hangulatot is teremthet akár a nappaliról, akár a hálószobáról van szó. A legtöbb esetben csak egy-egy dekorációs csíkot tesznek fel, hiszen már azzal is különlegessé varázsolhatjuk a lakást, ha nem tapétázzuk ki az egészet. A színek és a minták választéka végtelen, és már az anyagok tekintetében is széles a paletta. 

A festés is hasonlóan népszerű eljárás manapság, de nem csak a falak színén igyekszünk változtatni, hanem az egyéb kiegészítőkön is. A függönyök és egyéb lakástextilek forgalma is jelentős, persze kár is lenne azt állítani, hogy nem csökkent ez is jelentősen. De aki modernizálni akarja az otthonát, gyakran él ezzel a lehetőséggel. A régi bútorok felújítása is nagyon népszerű, hiszen a csináld magad mozgalom most a reneszánszát éli, és aki nem kapott kedvet a kenyérsütéshez a járvány alatt, az inkább ecsetet, szöget és kalapácsot ragad, és a régi holmikba új életet lehet. 

Újranyitnak a nagy lakberendezési áruházak, de igény is van rá?

A járvány alatt a legtöbb lakberendezési áruház bezárta kapuit, és akinek lehetősége volt, az online térbe költözött, és webáruházként működött tovább. Egyre több helyen épült ki a házhoz szállítás lehetősége is, mivel a vírus ide vagy oda, de igény volt arra, hogy ezek az üzletek továbbra is nyitva maradjanak akár online formában is. Ezt  az is ékesen példázza, hogy az áruházak a megnövekedett rendelési mennyiséget a kezdetekben csak akadozva, csak hosszú kiszállítási idővel tudták csak teljesíteni, és szükség volt a személyes átvétel megoldására is, hogy át tudják hidalni a logisztikai problémákat.

Most, hogy csökkennek a korlátozó intézkedések, a boltok is újra nyitnak, és bár a szolgáltatások egy részét még mindig szüneteltetik, és a legszigorúbb higiéniás szabályokat vezetik be, a vásárolók változatlanul keresik fel őket ennek ellenére is. Bár az első negyedév nem alakult valami fényesen, a lakberendezési áruházak és barkácsüzletetek zavartalanul működhetnek tovább, mivel az igény az ilyen jellegű cikkek iránt nem csökkent. 

Kapcsolódó cikkek