Többezres tüntetést szerveznek gimnazista diákok

Megosztás

Szeptember 2-án Budapest belvárosában tartanak tanévnyitó tüntetést, emellett az ország összes diákját arra kérik, hogy viseljenek kockás inget az iskolai évnyitón, így vállalva szolidaritást a (még mindig) béremelésre váró tanárokkal – ilyen akciókkal készül az őszre a márciusban többezres demonstrációt szervező Diákok a Tanárokért csoport.

„A diákok a saját bőrükön érzik a problémákat, emiatt kérjük, követeljük, könyörgünk, hogy az illetékesek adjanak megoldást a tanárhiányra” – mondta az Eduline-nak Mihalics Lili, a budapesti Szent István Gimnázium diákja. Ő az egyik vezetője a Diákok a Tanárokért csoportnak, amely a tavaszi pedagógussztrájk első napján többezres diáktüntetést szervezett a Kossuth téren.

Most újabb akciókra készülnek: szeptember 2-án „évnyitó tüntetést” tartanak Budapest belvárosában, a diákszervezet szerint ugyanis semmiféle javulás nem történt az oktatásban, miközben megoldást kellene találni a tanárhiányra, úgy kellene átalakítani a tananyagot, hogy az „tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű” legyen, az iskolákban pedig jobb körülményeket kellene biztosítani. A megmozdulás a Szent István-bazilika előtt kezdődik majd délután négykor, ahonnan a menet a Belügyminisztérium felé veszi az irányt.

Mihalics Lili kiemelte: a tüntetést középiskolások szervezik, de úgy tudják, a pedagógus-szakszervezetek is mozgósítani fogják a tanárokat. „Olyan embereket is szeretnénk megmozgatni, akik korábban nem vettek részt a tüntetésünkön, de osztják az értékeinket” – mondta, hozzátéve: a megmozdulással pont az az egyik céljuk, hogy felhívják a kormány figyelmét arra, hogy igenis sok embert érdekel az oktatás ügye.

Kockás ingben az évnyitón

A Diákok a Tanárokért csoport már a nyári szünet utolsó napjaiban akciózna:azt kérik  a diákoktól, hogy aki teheti, kockás ingben jelenjen meg az iskolai évnyitón, így ugyanis közös kiállással kezdődhet a tanév.

A diákszervezet arra számít, hogy sokan csatlakoznak majd hozzájuk, főleg Budapesten, de azzal is számolnak, hogy lesznek olyan iskolák, ahová nem mernek kockás ingben bemenni a diákok. Hallottak olyan iskoláról, ahol retorzióval fenyegették azokat a diákokat, akik szóba hozták a tanársztrájkot vagy a tüntetést.

A Diákok a Tanárokért csoport tagjaival még tavasszal beszélgettünk. Jóformán a semmiből tűntek fel március közepén, de tagjai azt mondják, addig nem hagyják abba az akciózást, amíg a kormány nem teljesíti az oktatásban dolgozók követeléseit, az elhibázott oktatáspolitikai döntéseknek ugyanis hosszú távon a diákok isszák meg a levét.

Forrás: Eduline.hu

Kapcsolódó cikkek