Tiszaújvárosban is kapható mától az Év kenyere

Nagyapám kenyere burgonyával

Megosztás

A Magyar Pékszövetség által rendezett kenyérversenyen idén kiemelkedő sikereket ért el az 1991 óta működő Balmaz Sütöde Kft., amely Tiszaújvárosban is üzemeltet üzleteket. A cég két kategóriában is első helyezést szerzett: a Szent István napi kenyér kategóriában a “Nagyapám kenyere burgonyával” termékükkel, míg az Innovatív kenyér kategóriában a “Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér” bizonyult a legjobbnak.

A Balmaz Sütöde Kft. számára ez nem új keletű siker. A Szent István napi kenyér kategóriában már harmadszor nyerték el az első helyet: 2020-ban a Hajdúsági házi kenyérrel, 2022-ben a Gulyás kenyérrel, most pedig a Nagyapám kenyerével. Az Innovatív kenyér kategóriában is voltak korábbi sikereik: 2021-ben második, 2023-ban első helyezést értek el az Aranymetszés nevű kenyerükkel, amit most megismételtek.

A Balmaz Sütöde két kategóriában is nyert

A Szent István napi kenyér kategória követelményei, hogy a termék hagyományos, hozzáadott élesztővel és kovásszal készüljön, legalább kétféle lisztből, kizárólag magyar és természetes alapanyagokból. Az értékelési szempontoknál az alábbi tényezőket vizsgálják: alak, héj, bélzet, illat, íz, esztétika és eltarthatóság.

A “Nagyapám kenyere burgonyával” egy hagyományos kovászos technológiával készült termék, amely négyféle lisztet, sót, vizet, sertészsírt és főtt burgonyát tartalmaz. A 12 órás kovászolási folyamat során búzaliszt mellett teljes kiőrlésű és rozslisztet is használnak. A tésztát kézzel hajtogatják és formázzák, ami lazított, szalagos bélzetet eredményez. A burgonya használata selymes érzést ad a bélzetnek és ropogós héjat biztosít. A kenyér akár 14 napig is fogyasztható, és a régi idők ízvilágát idézi.

Az Innovatív kenyér kategória követelményei: Újítás megjelenése (alapanyag, technológia, megjelenés vagy élettani hatás) és magyar alapanyagok használata. Az innováció mértékét és az ízharmóniának külön értékelik.

A “Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér” egy igen innovatív termék. 24 órás kovászolási eljárással és hozzáadott élesztő nélkül készül. A folyamat autolizálással kezdődik, majd szakaszos dagasztás, hajtogatás-érés, formázás és 12 órás hűtött tárolás követi. A közel 40 órás előállítás során enzimes “előemésztés” zajlik, ami könnyebbé és emészthetőbbé teszi a kenyeret. A cheddar sajt és jalapeno paprika egzotikus, mexikói jellegű ízt kölcsönöz a terméknek.

Jalapenos-cheddar sajtos vadkovászos kenyér

Fülep Zsolt, a Balmaz Sütöde Kft. ügyvezetője kiemelte, hogy minden évben kihívást jelent olyan kenyeret alkotni, amelyek kiemelkednek a mezőnyből. Az Innovatív kenyér kategóriában különösen fontos az egyediség és az aktuális fogyasztói trendekhez való alkalmazkodás, míg a Szent István napi kenyérnél a hagyományos, nagymamák által készített kenyerek ízvilágát igyekeznek visszaadni.

A díjnyertes kenyereket augusztus 16-tól árusítják a tiszaújvárosi Balmaz üzletekben, de a hosszú előállítási idő miatt érdemes előre megrendelni őket.

Forrás: Tiszaujvaros.hu
Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek