Októberben még tovább drágul a kenyér

Megosztás

Magyarországon mérték az unió legmagasabb élelmiszerinflációját augusztusban az egy évvel ezelőttihez képest: a kenyér, a hús, a sajt és számos alapvető élelmiszer nálunk drágult a legjobban.

A kenyér ára messze nálunk drágult a legnagyobb ütemben: az Eurostat adatai szerint augusztusban 66 százalékkal volt drágább a kenyér, mint egy évvel ezelőtt. A második helyezett Litvániában csupán fele ekkora volt a kenyérár-emelkedés.

A Magyar Pékszövetség elnöke az RTL híradónknak azt mondta: “a kenyérárak tovább drágulnak, ugyanis a lisztár emelkedés még nem állt meg.

A liszt ára háromszorosára emelkedett, emellett nagyon nagy mértékben nőttek az energiaárak, a bérek és a logisztikai költségek is, ráadásul információik szerint a liszt árának emelkedése még nem állt meg, ugyanis októberben is emelést terveznek a malomipari vállalatok.

Hozzáteszi: a magyar kenyérárak jóval alacsonyabbak voltak egy éve, mint a környező országokban és még ezzel a drágulási ütemmel sem zárkóztak fel a német vagy az osztrák szintre.

Forrás: 24.hu

Related posts