Újabb drasztikus emelés küszöbén, hamarosan a legolcsóbb kenyér kilója 1000 forint lesz

Megosztás

Ne feledjük, nincsenek megszorítások továbbra sem, vagy ez már lejárt lemez? Orbánék brutális megszorításainak hála minden egyes sarcolás a fogyasztókon csapódik, hamarosan árat emelnek a pékek, jöhet az ezer forintos kenyér. És ez még nagyon nem a vége, a helyzet folyamatosan romlik.

A pékek a kenyér és minden más termékük árának emelésére készülnek, mert az alapanyagok mellett az energia is rohamosan drágul. Néhány hét múlva a legolcsóbb kenyér kilója is drágább lesz ezer forintnál, a jobb minőségűek még többe kerülnek majd. A pékségek gazdaságos működését egyre többféle nehézség akadályozza, a versenyt a kisebb cégek nehezen bírják. Közben a kézműves pékségek térhódítása azt mutatja, hogy a vásárlók ízlése megváltozott az utóbbi években, a nagy cégek tömegtermékeit egyre kevesebben keresik.

Mostanában már másodszor emelte fel a liszt árát a szállító – mondta a Szeged melletti, kétezer fős falu, Újszentiván pékmestere a Telex tudósítójának. Három hete 23, azóta újabb 25 százalékkal lett drágább a legfontosabb alapanyag, és még szeptemberre is újabb áremelés várható. Ősztől drágább lesz a többi alapanyag, a margarin, a sajt, a vaj meg a húsáru is, amit a különféle kiflikhez, pizzákhoz és pogácsákhoz használ a pékmester, aki harminc éve dolgozik a szakmájában.

Kovács Attila László korábban alkalmazott volt, de egy hónapja megnyitotta az egyszemélyes kisüzemet és mellette kisboltját, ahol sokféle saját terméket kínál. Minden termékét kovásszal készíti, a tészták nyolcórás érlelés után kerülnek a kemencébe. Csak az üzletében árusít, máshova nem szállít. A sütéshez villamosenergiát használ, amit már eddig is piaci áron kapott, és nem tudja, az áramért mennyivel kell majd többet fizetnie. A fűtése viszont gázzal működik, ami után szintén drágább számlát vár.

Varga Ferencnek közepes méretű péksége van, 27 éve kezdte Mórahalmon, azóta fejlesztette és bővítette vállalkozását. Két kisüzeme és három boltja két településen, Mórahalom hatezer fős városában, továbbá a szomszédos, majdnem négyezer lakosú Ásotthalom faluban működik, az utóbbiban főként kézműves termékeket gyártanak. Összesen nyolcvan a dolgozók száma, akik közül 24-en pékek, a többiek pedig boltosok, szállítók, raktárosok és más kisegítők.

Varga Ferenc elmondta, a béreket azért kellett emelni – eddig is ez volt a legnagyobb arányú tétel a költségeken belül –, hogy a jó szakembereket megtartsa a cég. Mórahalomra most még két pék kellene, de munkaerőt nagyon nehéz találni. A termékek hagyományos módon készülnek, amihez hozzáértő és gyakorlott szakmunkások kellenek. Közben az energia ára feljön a második legnagyobb kiadási tétel szintjére, az alapanyagokra elköltött pénz pedig a folyamatos áremelések ellenére is a harmadik legnagyobb költségtétel marad. A pékségek termékeinek áremelése elkerülhetetlen, erről Varga Ferenc nem szeretne találgatni, de szerinte a legolcsóbb kenyér kilója is mindenhol hamarosan ezer forint felett lesz, és még nem lehet látni, hol állnak meg az árak. További részletek a Telex.hu cikkében olvashatók.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek