Hat év alatt több mint duplájára nőttek az ingatlanárak megyénkben

Megosztás

Az elmúlt hat évben jelentős változások történtek a magyar ingatlanpiacon. A Duna House elemzése szerint 2018 óta országosan 86%-kal emelkedett az otthonteremtés költsége, ami átlagosan 20,6 millió forintos növekedést jelent. A drágulás mértéke azonban nem egyenletes az ország különböző területein, Borsodban például az átlagosnál magasabb volt a növekedés az ingatlanárakban.

Vidéken különösen szembetűnő a változás, ahol csaknem duplájára, 32,7 millió forintra nőtt az átlagos ingatlanvételár – derül ki a Duna House elemzéséből. Pest megyében még ennél is drasztikusabb, 125%-os áremelkedést tapasztaltak. Érdekes módon Budapesten volt a legmérsékeltebb, 64%-os a drágulás, azonban itt egy fontos tényezőt figyelembe kell venni: a fővárosban az átlagos ingatlanméret 6%-kal csökkent, ami azt jelenti, hogy a vásárlók kisebb alapterületű lakásokért fizetnek többet.

Az ingatlanpiacot az elmúlt években számos váratlan esemény befolyásolta. A 2020-as pandémia hatására felértékelődött a tágasabb tér és a természetközeli elhelyezkedés. 2022-ben az orosz-ukrán háború és az azt követő energiaválság a panellakások iránti keresletet növelte, míg a nagy alapterületű, korszerűtlen családi házak iránti érdeklődés csökkent. 2023-ban a gazdasági helyzet romlása, a magas infláció és kamatok visszavetették a vásárlási kedvet, ami alacsony tranzakciószámokat eredményezett. 2024-re azonban a szakemberek a piac újjászületését várják, amit az árak és a vásárlásra fordított összegek növekedése is jelez.

Az ingatlanméretek tekintetében országos szinten és vidéken csak minimális változás történt, azonban Budapesten átlagosan 4 négyzetméterrel kisebb, 65 négyzetméteres lakások számítanak tipikusnak. Ez azt jelenti, hogy a fővárosi vásárlók lényegében egy kisebb fürdőszoba vagy előszoba méretével kevesebb alapterületet kapnak a pénzükért, mint hat évvel ezelőtt.

A megyék közötti különbségek is jelentősek. Kilenc megyében több mint duplájára nőtt az ingatlanvásárlásra fordított átlagos összeg. A legnagyobb, 130% feletti emelkedés Tolna, Baranya és Komárom-Esztergom megyében tapasztalható, míg a legkisebb, 36%-os drágulás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mérhető.

Budapest után Pest megyében kerül a legtöbbe az otthonteremtés, átlagosan 53,5 millió forintba, míg a legolcsóbb opciót Nógrád megye kínálja, ahol az átlagos ingatlanérték alig haladja meg a 17,1 millió forintot.

És mi a helyzet megyénkben?

Több mint duplájára drágult az elmúlt hat év során a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ingatlanpiac a négyzetméterárak tekintetében.

Míg 2018-ban mindössze 154 ezer forint volt a használt ingatlanokért fizetett átlagos négyzetméterár, addig az idei év értékesítési adatai alapján 113%-os emelkedést követően már 328 ezer forint fölé nőtt az átlag a Duna House adatai alapján. Az otthonteremtés költsége hat évvel ezelőtt 12 millió forint volt a területen, 2024-ben azonban már meghaladta a 19,5 millió forintot is az ingatlanvásárlásra fordított összeg átlagosan, ami a fővárosiban tapasztaltakhoz hasonló, 62%-os növekedést jelent. Míg Budapesten a 2018-as átlagnál 4 négyzetméterrel csekélyebb alapterülettel kellett csupán kiegyezniük a tulajdonosoknak, addig a Borsodban letelepedőknek a drágulás miatt a hat évvel ezelőtti, élhető, 78 négyzetméteres átlagos ingatlanméretnél negyedével kisebb, tehát 59-60 négyzetméteres élettérrel kell megelégedniük.

Az Duna House 2024-es adatai alapján Borsodban az értékesített ingatlanok 29%-a családi ház, 39% panellakás volt, 32%-ban pedig téglaépítésű lakások találtak új tulajdonosra. A legkeresettebb lokáció a megyeszékhely, ahol az átlagos négyzetméterár 363 ezer Ft volt, az átlagos ingatlanérték pedig 18,8 millió Ft, amelyért átlagosan 52 négyzetméteres otthonokat kaphattak a vevők.

A 2024-es év bizakodásra ad okot, mivel a megújuló otthonteremtési támogatások és a javuló kamatkörnyezet ismét fellendülést hoztak a piacra, ami mind a négyzetméterárak, mind az otthonteremtésre fordított összegek növekedésében megmutatkozik. Ez az újjászületés fontos lépés lehet a korábbi évek visszaesése után, és új lehetőségeket teremthet mind a vásárlók, mind az eladók számára a magyar ingatlanpiacon.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek