Újabb fejlesztés a Miskolci Egyetemen: a zöld energiaforrások kutatását szolgáló intézet megújult

Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézete

Megosztás

Megújult a Miskolci Egyetem Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézete: mostantól egy korszerű, magas színvonalú környezetben végezhetik tudományos munkájukat az ott dolgozók.

Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az átadó ünnepségen kiemelte az egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának történelmi jelentőségét, mely az egykori, 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia örökségét viszi tovább. Az egyetem fejlődését bizonyítja, hogy már három nemzetközi ranglistán is szerepel, és képes önerőből is finanszírozni fejlesztéseit az állami támogatás mellett.

Prof. Dr. Mucsi Gábor, a kar dékánja hangsúlyozta az intézet kutatási tevékenységének fontosságát, kiemelve az elmúlt évtizedekben készült több mint ötszáz kutatási jelentést. Az intézet célja, hogy ne csak kövesse, hanem aktívan alakítsa is az ipar átalakulását, szoros együttműködésben a piaci szereplőkkel.

Dr. Baracza Mátyás Krisztián, az intézet igazgatója részletezte a kutatóintézet szerteágazó tevékenységi körét. Ez magában foglalja a szénhidrogén-termelést, a szén-dioxid, hidrogén és egyéb anyagok földtani közegbe történő besajtolását és tárolását, valamint a radioaktív hulladék elhelyezésével kapcsolatos vizsgálatokat. Az intézet kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra, beleértve a geotermikus energia hasznosítását és a szén-dioxid megkötési technológiák kutatását.

Az Alkalmazott Földtudományi Kutatóintézet megújulása nem csak a hazai, de a nemzetközi földtudományi kutatások terén is jelentős előrelépést jelent. A modern infrastruktúra és a szakértői gárda együttesen biztosítja, hogy az intézet továbbra is élen járjon az innovatív, környezetbarát energiamegoldások kutatásában és fejlesztésében.

Forrás és fotó: Miskolci Egyetem

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek