Szépen javul a félholtra vert miskolci kutya, Philip állapota

Philip kutya

Megosztás

Június elején miskolci állatvédők posztoltak arról, hogy feljelentették annak az ebnek a gazdáját, aki majdnem megölte kutyáját, majd kidobta a kukába.

Megrendítő állatkínzási esetről jöttek hírek Miskolcon június 5-én. Egy szomszéd nő talált rá a bokrok között egy súlyosan bántalmazott kutyára. A fekete kutya sokkos állapotban feküdt vérző fejjel a bokorban. A szemtanúk szerint az állat teste több helyen is súlyos sérülést szenvedett, fején, szemén és orrán vérzésekkel.

A hírek szerint a kutya megtámadta az udvarban lévő csirkéket, meg is ölte az egyiket ezért gazdája brutálisan összeverte, állítólag már nem először bántalmazta az állatot. A szomszédok hallották a dulakodás zaját és egy jajgatást. Később látták, amint a gazda valamit a kukába dob és húz maga után. Gyanítják, hogy a súlyosan bántalmazott ebet akarta kidobni, akiről azt hitte, talán már nem is él. Ők értesítették a Miskolci Állatsegítő Alapítványt (MÁSA) és kértek segítséget.

Állítólag ez nem volt az első eset, hogy a gazda bántalmazta a kutyát, korábban is előfordult már, hogy kikötötte és megverte. Az állatvédők feljelentést tettek ellene állatkínzás vádjával, azonban a férfi tagadja a tettét. Az állat chipje alapján beazonosítható tulajdonos azt mondta, hogy a kutya elszökött tőle, és nem ő bántotta.

A MÁSA vette gondozásába a szerencsétlen kutyát, gyűjtést is szerveztek az orvosi kezelésére, és ahogy a kutya állapotát stabilizálták, megtették feljelentést. Ennek már tizenkét napja, egyelőre várnak, hogy a rendőrség jelentkezzen náluk, tanúvallomást így még nem történt.

Első körben az állat megmentésére koncentráltak, stabilizálni kellett az állapotát. A kutyának szét volt nyílva a feje, a szemei bedagadtak és bevéreztek, alig látott, orrából vér szivárgott, amikor megtalálták, a mellső lábait is érte ütés, mert azok is be voltak dagadva, de a testének egyéb részein is ütlegelték. Érthető okokból teljesen sokkos állapotban volt a kutyus. Még az állatorvos is teljesen el volt hűlve, ilyet nem nagyon látott még. Az állatot bódítani kellett a műtéthez, hogy össze tudják varrni a fején a sebet.

Június 18-án érdeklődtünk a kutya állapotáról, és nagyon jó hírek érkeztek. Bár kicsit még bizalmatlan az idegenekkel az állatmentőktől a Philip nevet kapott kutya, de a menhely munkatársaiban megbízik, sikeres volt a rehabilitáció, mert nyalogatja, szeretgeti őket, játszik is velük. A Miskolci Állatsegítő Alapítvány reméli, hogy Philip mihamarabb egy szerető új családhoz kerülhet.

Az alapítvány képviselője, Horváth Rita a Borsod24-nek elmondta, hogy szeretnék elhozni Philip anyját is a gazdától, aki még mindig ott él.

Az eset rávilágít az állatkínzás elfogadhatatlan voltára és az állattartók felelősségére. Az állatkínzás fogalma és szankcionálása két különböző jogszabályban kerül szabályozásra. Egyrészt a büntető törvénykönyv, másrészt az állatvédelmi törvény foglalkozik ezzel a kérdéssel. Bár a két jogszabály állatkínzás fogalma eltérő tartalommal bír, a lényegi különbség a kiszabható szankciók terén mutatkozik meg.

Amennyiben valaki a büntető törvénykönyvben meghatározott állatkínzást követ el, úgy akár 3 évnyi letöltendő börtönbüntetéssel sújtható. Ezzel szemben, az állatvédelmi törvény megszegése esetén más típusú jogkövetkezmények alkalmazhatók, mint például állatvédelmi bírság kiszabása vagy az állattartástól való eltiltás.

Az elmúlt években már többen kerültek börtönbe állatkínzás miatt.

A MÁSA által működtetett menhely Miskolcon a Sajószigeti út 23. alatt található, banki átutalással a 10102718-49389700-01000007-es (külföldről: HU 97 10102718-49389700-01000007) bankszámlaszámon támogatható.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek