Útmutató az elektronikus gazdálkodási napló vezetéséhez

Megosztás

Az elektronikus napló sajnos nem kevés adminisztrációs terhet ró a gazdálkodókra. Bár eddig is kötelező érvényű volt a munkafolyamatok rögzítése, de sokan leginkább az utolsó pillanatra hagyták a kiöltést. Vagyis a naprakészség nem igazán volt jellemző. Most már az e-rendszer egy sokkal precízebb nyomon követést igényel.

Neked is több feladatod lett emiatt? Néha már úgy érzed, hogy nincs kiút a gazdaság adminisztráció útvesztőjéből? Akkor kérj segítséget szakemberektől, például a Morva Növénydoki csapatától! Ők teljes körű szakmai támogatást nyújtanak a növényvédelmi szakirányítástól a pályázatíráson át a talajmintavételig.

Kiknek kell naplózni a munkájukat?

A növényvédelmi kezeléseket végző gazdálkodóknak például számot kell adni a permetezési tevékenységükről. De teljes naplót kell vezetni a nitrátérzékenyen területen termelőknek és a termeléshez kötött támogatást igénylőknek is.

Ugyanez vonatkozik az alapszubvenciót igénylőkre is abban az esetben, ha erózióérzékeny területen dolgoznak. Vagy akkor, ha nitrogénmegkötő, illetve ökológiai másodvetéssel abszolválják a HMKÁ 8 előírást. De a Vidékfejlesztési és az Agrárökológiai Programban résztvevőkre is érvényes mindez. Vagyis sokaknak van bőven mit tenni az adminisztráció terén.

Az átállás időszaka

Az előző év még egy úgynevezett átmeneti időszak volt. Lehetőség nyílt a tevékenységek papíralapú rögzítésére éppúgy, mint az elektronikusra. Voltak régi és új formanyomtatványok is, az érintett termelőknek egyiken és másikon is vezetni kellett, mit csináltak. Bár az átállásra volt idő így, de többeknek dupla vagy tripla munkát adott. Ugyanis a 10 hektárt meghaladó a gazdaságoknál a rovarölős kezeléseket a NÉBIH e-rendszerébe is fel kellett vinni 24 óra leforgása alatt. Sőt később a teljes tevékenységlistát is.

Naprakész gazdálkodási napló

A gazdálkodási napló vezetésénél nagy jelentősége van a határidők betartásának. Nézzük, melyek ezek!

  • Növényvédelmi kezeléseknél 24 óra áll rendelkezésre a tevékenység rögzítéséhez. A megfigyeléseket is vezetni kell, és mindez magának a gazdálkodást végző személynek a kötelessége és felelőssége. 
  • Agrotechnikai és növénytáplálási munkálatoknál 15 napon belül kell felvinni az adatokat. 
  • Havonta számot kell adni az állatállomány változásáról, és 
  • évente be kell mutatni a szervestrágya mérleget is.

Láthatjuk, hogy ha növényvédelmi tevékenységet folytatunk, akkor bizony van bőven adminisztrációs teendő. Ezeket megkerülni nem lehet.

Ha pedig nem szeretnénk szankciókat kapni, és emiatt elesni támogatásoktól, akkor figyeljünk a munkafolyamatok pontos naplózására! Amennyiben úgy érezzük, hogy ezt már nem tudjuk bezsúfolni a napi teendők közé, szervezzük ki a gazdaság adminisztrációt – megéri!

Kapcsolódó cikkek