Az erkélyajtó kiválasztása: mire figyeljünk, ha fontos a hőszigetelés?

Megosztás

Amennyiben a lakásunkhoz kapcsolódik erkély, tudjuk mennyire kellemes érzés, ha egy pillanat alatt a természetben érezhetjük magunkat és nagyot szippanthatunk a friss levegőből. Az erkélyajtó nagy felületű üveget jelent, tehát sok természetes fényt enged be. 

Előnye, hogy tágas érzetet kelt, megnöveli a teret, így egy kisebb panellakás nappalija is nagyobbnak tűnhet. Ha kedveljük a szobanövényeket, akkor kifejezetten optimális környezetet tudunk biztosítani számukra egy panelban is. A fényárnak köszönhetően megajándékoznak minket szépségükkel, de ne feledkezzünk meg a panorámáról sem. Az erkély pompás kilátást nyújt, félig olyan érzésünk van egy zárt ajtó mögött is, mintha kint lennénk a szabadban, nyitott ajtónál ez még fokozódik is. 

Az előnyök mellett hátrányok is lehetnek

A Galaxy Nyílászárócentrum által forgalmazott erkélyajtók költséghatékony megoldást jelentenek. A magas minőségű szárny kapcsolatának hőátbocsátási értéke szinte egyedülálló. Ez azért lényeges, mert az üvegezett felület átengedi télen a kinti hideget, nyáron pedig a forró meleget, ha nem jól szigetelt erkélyajtóink vannak.

Mi is az a hőátbocsátási érték egy üvegfelületre nézve?

Ha a nyílászáró oldalak ajánlatait böngésszük, elsőre kínainak tűnhet az ott feltüntetett információ. Nézzük megy, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a számok. A hőátbocsátási érték (U-érték) azt méri, hogy mennyi hő halad át az üvegfelületen adott idő alatt egy négyzetméternyi területen, ha a két oldal közötti különbség 1 Celsius-fok. Az U-értéket W/m²K (Watt per négyzetméter Kelvin) mértékegységgel fejezik ki.

Minél alacsonyabb ez az érték, annál magasabb az üveg hőszigetelő képessége. Az alacsony U-érték minden területen fontos, a falaktól a födémen keresztül a nyílászárókig. Azonban a hatalmas üvegfelülettel rendelkező erkélyajtók esetében ez fokozottan igaz.

Milyen tényezők befolyásolják az üveg U-értékét?

  • Rétegek száma: Manapság már egy modern erkélyajtó esetén elengedhetetlen a két- vagy háromrétegű üvegezés. A 3 rétegű üvegezés hőátbocsátási értéke 0.6 W/m²K, a két üveggel rendelkező már 1,1 és 2,0 W/m²K között mozog. Míg ugyanez egy szimpla régi típusú üveg (egyrétegű üveg) esetében körülbelül 5,8 W/m²K. Láthatjuk, milyen óriási a különbség!
  • Légkamrák: A többrétegű üveg csak akkor teljesíti a tőle elvárt hőszigetelést, ha a tokban minimum 4-5 légkamra van kialakítva. A levegővel telt üregek növelik a hőszigetelést és csökkentik a hőveszteséget.

A fenti számokat látva megfontolandó – ha még erre nem került sor – hogy korszerűsítsük az erkély nyílászáróit. Az alacsony U-értékű üvegek használata jelentősen hozzájárulhat az épület energiahatékonyságához, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket, valamint növelve kényelmünket.

Az erkély otthonunknak az a része, ami egy kis szabadságot és plusz teret ad a mindennapokhoz. Ahhoz, hogy ezt az előnyt minden hátrány nélkül élvezhessük, fontos a jó hőszigetelés. 

Kapcsolódó cikkek