Négyből három megafonos borsodi politikusnak sikerült nyernie

Hollósy, Bohár, Bajusz

Megosztás

A Lakmusz.hu utánanézett, miképp teljesítettek a hétvégi választáson azok a politikusok, akik a Megafon képzését elvégezték. A kép vegyes.

Mi is beszámoltunk róla, hogy több borsodi politikus is elvégezte a kormányközeli Megafon közösségimédiás képzését az elmúlt években. A kormánypárti influenszerképzőnél két miskolci, egy ózdi és egy mezőcsáti politikus is elvégezte a képzést.

Mind a négy kormánypárti politikus egyéni jelöltként indult, a polgármesteri címért nem, hárman egyéni választókerületi jelöltként, egy politikus pedig egyéni listás jelöltként.

A Megafon tréningjeit elvégző jelöltek közül a 2024-es önkormányzati választásokon a következő eredményeket érték el:

  • Az egyéni választókörzetekben indult 42 jelöltből 15-en szereztek mandátumot.
  • A polgármesteri tisztségre pályázó 10 jelöltből 4-en nyertek.
  • A 7 egyéni listás jelöltből 5-en jutottak be a képviselő-testületbe.
  • A vármegyei listákon indult 7 jelöltből 6-an szereztek mandátumot.
  • A fővárosi és települési kompenzációs listákon induló összesen 3 jelölt egyike sem szerzett befutó helyezést a választásokon.

A Lakmusz összevetése szerint a siker inkább múlott azon, hogy valaki új szereplő-e vagy régebbi, utóbbiak esetében sokkal magasabb volt a sikerráta.

A 2024-es önkormányzati választások után összesen 18 olyan politikai tisztségviselőt találtak, akik már az előző ciklusban is szerepet vállaltak, elvégezték a Megafon képzését, és az idei voksoláson ismét mandátumhoz jutottak.

Közéjük tartoztak például Bajusz Gábor és Hollósy András, Miskolc fideszes képviselői is.

Ők egy év eltéréssel, 2022 májusában, illetve 2023 áprilisában vettek részt az influenszerképzőn. Az idei kampányban a “Hahó, polgármester!” videósorozattal értek el jelentős sikert, amelyben főként roncsautók és más hulladékok elszállításáról készítettek felvételeket a városból. A Fidesz februártól több mint félmillió forintot költött a facebookos hirdetéseikre, végül pedig mindketten magabiztosan nyerték meg a körzetüket.

Ugyancsak sikerrel vette a választási akadályt a hétvégén Vaskó Ferenc, aki Mezőcsáton egyéni listás jelöltként jutott be a testületbe a Fidesz-KDNP színeiben. A szintén a kormánypártot erősítő Bakk Tamás Ózdon egyéniben méretetett meg, de neki nem jött össze a képviselőség.

Kiemelt fotó: Hollósy András, Bohár Dániel és Bajusz Gábor (forrás: Facebook)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek