Gyökeres változásokat hoztak az európai parlamenti választások

Megosztás

Egyértelműen a kisebb hazai pártok az európai parlamenti választások vesztesei, akiknek esélye sem volt mandátumot szerezni. A Tisza párt ellenben a nap győztese, hiszen hét képviselőt küldhet az uniós törvényhozó testületbe. A kormánypártok ugyan megnyerték a választást mégsem ünnepelhetnek önfeledten, hiszen a vártnál gyengébben muzsikáltak. Az eredmények annak a tükrében igazán érdekesek, hogy amíg 2019 május végén az EP-választáson a jogosultak 43,5 százaléka, közel 3,5 millió fő, addig most 59 százalék fölötti részvétellel és 4,6 millió választóval kell számolni.

Nem őszinte mosolyok (Forrás: Youtube)
Éjszakai kampányfinis a Tiszánál (Forrás: Youtube)

Még beszédesebbek a százalékos adatok. A kormányerőkre kétmillió-tizenötezren szavaztak, ami a voksolók közel 45 százalékát teszi ki, ami az előző választáshoz képest 8 százalékos csökkenést jelent. Hiába növelték tehát 2019-hez képest 200 ezerrel a szavazóik számát. A Tisza egymillió-háromszáznegyvenegyezer főt mozgatott meg, amivel éppenhogy 30 százalék alatt teljesítettek. A politikai elemzők szerint ez minden idők legjobb ellenzéki eredménye az európai parlamenti választásokon. Ezzel szemben az MSZP-DK-Párbeszéd Zöldek összefogása nagy zuhanást élt át, miközben a Mi Hazánk a vártnál jobban teljesített. Mindketten háromszázezres szavazótábort mozgattak meg nyolc és hét százaléknyi szavazatot produkálva. A DK-ra öt éve még több mint félmillióan szavaztak és 16 százalékon álltak. A másik nagy vesztes a Momentum, hiszen öt éve a DK jelen eredményét produkálták, miközben most az öt százalékos küszöb alá, 3,7 százalékkal, zuhantak és csak 166 ezren vetették beléjük bizalmukat.

Megrendült arcok (Forrás: Youtube)

Orbán Viktor az éjszaka folyamán az európai parlamenti választások kapcsán is győzelmet hirdetett, nem említve meg azt a tényt, hogy a végletekig túltolt kampány mellett is csökkent a teljesítményük nyolc százalékkal. Nem is volt olyan kirobbanó hangulat a háttérben, mint az idei nagy nyertes, a Tisza stábjában. Magyar Péter úgy értékelte, hogy nulla forintos kampánnyal és egy pár hónapos párttal hatalmas eredményt hoztak össze. MSZP-DK-Párbeszéd Zöldek összefogása rendezvényén már igen komor hangulat uralkodott. Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag elismerte az összefogott pártok kudarcát, ugyanakkor továbbra is kiállt a szociális és zöld értékek mellett, a két jobboldalinak titulált párttal szemben. Donáth Anna büszke az EP-ben elért eredményeikre és azt üzeni, nem adják fel, azt üzeni Orbánnak, nem adja fel, nem fog eltűnni.

Nem adja fel (Forrás: Youtube)

Forrás: Nemzeti Választási Iroda, Partizán

Fotók: Youtube

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek