Közokirat-hamisítás, visszaélés, vesztegetés – mi mindenre képes még az ózdi ellenzék?

Megosztás

A napokban kettő írás is megjelent az országos médiában, amely az ózdi választásokkal kapcsolatban született. Egyesek szerint Janiczak Dávid független polgármester az, aki visszaél hivatali hatalmával, azonban sok minden inkább azt bizonyítja, hogy a Fidesz-KDNP az a párt, amelyik nem játszik tiszta eszközökkel.

Furcsa történésekről Ózdról már korábban is számoltunk be, például amikor egy égő fideszes plakátot sikerült lefotózniuk a fideszeseknek, vagy amikor a kormánypártiak két nappal hamarabb kezdtek el kampányolni a megengedettnél. A napokban a Népszava és a Telex is közölt egy terjedelmesebb anyagot az ózdi kampányidőszakról, a Borsod24 ennek a két forrásnak a mentén próbálja összefoglalni a történteket.

Egy darabig úgy tűnt, a jelenlegi négy polgármesterjelölt helyett több is lehet Ózdon, azonban a független Ódor Máriusz a Nemzeti Választási Iroda honlapján található információk szerint nem kívánt indulni, míg a Szolidaritás színeiben feltüntetett Pap Ferenc és a Szabad Ország Mozgalom párt jelöltje, Szalontai Dávid nyilvántartásba vételét visszautasították. Szalontait többen talán Szali G-ként ismerik, ő szerepelt az X-Faktor tehetségkutatójában és a Sztárban sztár leszekben is.

Szalontai összegyűjtötte a kellő mennyiségű ajánlást, azonban az Ózdi Helyi Választási Bizottságnak (HVB) gyanús lett, hogy a 432 ajánlásból 141 még a sorrendjében is megegyezik Papéval, így azóta az ügyben feljelentés történt és rendőrségi nyomozás is indult. A HVB határozatából kiderült, hogy a problémát tovább tetézi az, hogy az ajánlásokat nem is ők gyűjtötték, miközben az ő aláírásuk szerepel rajta, és ezt Szalontai és Pap is elismerte. Szalontai ráadásul a közösségi oldalán arról is beszámolt, hogy “A kérdéses ívekre az aláírásokat egy narancs identitású, csinos és dekoratív hölgytől kaptam, aki Ózd északi részéről származik, aki felajánlotta nekem a segítségét, miszerint gyűjt nekem aláírásokat”.

Dávid Szalontai

Sziasztok. Kicsit mesélnék, hogyan is lettem kizárva, és milyen cselszövések vannak a háttérben. Kizárásra kerültem, mert az egyik jelölttel egyezett 141 ívem sorrendben, mindenhogy. A kérdéses…

Szalontai a Telexnek azt mondta, a posztjában meg nem nevezett rejtélyes segítő Scitovszky Nikoletta, aki a 6-os számú egyéni választókörzetben indul. Szalontai furcsának tartotta, miért segítene neki a Fidesz-KDNP jelöltje, de szerinte az lehet a háttérben, hogy így próbálták volna meggyengíteni Janiczak Dávid polgármestert. A Telex érdeklődésére a HVB elmondta, Szalontai két részletben adta le az ajánlásait, ami megegyezik a SZOM-jelölt állításával: 289 ajánlást május 6-án adott le, majd utána azt a 149-et, amit a fideszes politikustól kapott. Arról azonban nem tudott, hogy Papnak is oda lettek adva az ajánlások.

A Telex ugyan Scitovszkyt és a Fidesz ózdi szervezetét sem érte el, dr. Csuzda Gábor polgármesterjelöltet sikerült megszólaltatnia. A kormánypárti politikus elmondta, a kizárásokról tudott, arról azonban nincs információja, hogy bárkinek is köze lett volna az ügyhöz a Fidesz részéről.

Szalontai további nyugtalanító információkat is megosztott: állítása szerint Scitovszky embere megkereste, munkát és 200 ezer forintot ajánlott fel a részére. Előbb azért, hogy visszalépjen a jelöltségtől, később pedig azért, hogy vonja vissza a fellebbezését a HVB-nél, ezekről az üzenetekről pedig bizonyítékai is vannak, a hangfelvételek a SZOM Facebook-oldalán el is érhetőek. Szalontait elmondása szerint meg is fenyegették. A mikropárt azonban Facebook-üzenetekre hivatkozva nem a Fideszt, hanem a jelenlegi polgármestert véli a háttérben – ezt a Telex megkeresésére Janiczak határozottan tagadta.

Közben egy másik fideszes vonalon is igyekeznek kellemetlen helyzetbe hozni Janiczakot. Váradi József képviselőjelölt, a roma önkormányzat elnöke ugyanis a Népszavának elmondta, szerinte politikai okok miatt veszítette el állását az Ózdi Városüzemeltető Intézménynél, ahol már ötödik éve dolgozott, és a közmunkások koordinálása volt a feladata. Váradi egyébként sokáig fideszes volt, 2019-ben mégis Janiczak oldalán, az Ózdiakért Egyesületben indult, és éppen egy fideszes jelöltet legyőzve jutott be a képviselő-testületbe. Idén azonban úgy döntött, ismét a Fideszt fogja képviselni.

Az ózdi polgármester szerint tehát Váradi volt az, aki próbálta befolyásolni a beosztottjait, azonban a fideszes politikus ezt a Népszavának tagadta. Janiczak a Népszavának hozzátette, egy összegben kifizették Váradinak a szerződéséből hátralévő bruttó bérét, és tudomása szerint a politikai pozícióiból származó rendszeres jövedelmei is több százezer forintot tesznek ki, így nem került veszélybe a családja megélhetése.

A Telex emlékeztetett, Ózdon az utóbbi két választás mindig izgalmasra sikeredett. 2014-ben az akkor még jobbikos Janiczak 66 szavazattal győzte a fideszes Fürjes Pált, majd mivel a kormánypártiak megtámadták az eredményt, jöhetett a második kör, ahol Janiczak több mint 5000 szavazattal kapott többet ellenfelénél. Öt éve Eke István csaknem 2000 szavazattal kapott ki, ezért a regnáló polgármester szerint a Fidesznél úgy számolhattak, talán több jelölt elvehet néhány szavazatot tőle. Janiczak hozzátette, az alacsony részvétel a Fidesznek kedvezhet, ezért a kampány utolsó napjait a szavazók mozgósításával fogja tölteni.

(Forrás: telex.hu, nepszava.hu; kiemelt kép: Scitovszky Nikoletta/Facebook)

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek