Videón a miskolci Villanyrendőr felállítása, szerdán avatják a butykát

A Villanyrendőr felállítása

Megosztás

Hétfőn elkezdték összeszerelni a miskolci Villanyrendőr építmény másolatát az eredeti helyszínen, a Villanyrendőr csomópontban. A “butyka” felállítását videón is megörökítették.

Miskolc főépítésze, Szunyogh László szerint ez a város egyik szimbóluma, amely a város központját jelöli. Bár elsőre meglepő lehet, hogy egy forgalomirányító berendezés ilyen rangra emelkedett, de a miskolciak tudják, hogy a “Villanyrendőrnél” kifejezés hová mutat.

A Villanyrendőr visszaállítás, első lépés, 20240603

A miskolci belváros, a megyeszékhely közlekedési és mentális centrumának számító Villanyrendőr (kereszteződés, randihely, találkozóhely, stb.) névadója egy fél évszázaddal ezelőtti rendőrségi forgalomirányító torony volt. Az építmény újrafelállításával az unikális várostörténeti hagyomány előtt tisztelegnek az ezt kezdeményező civil közösségek és az önkormányzat – köszönhetően az adományozóként közreműködő vállalkozónak. bővebben: https://minap.hu/cikk/ujra-all-villanyrendor-villanyrendornel

Szunyogh László azt is kifejtette, hogy amióta lebontották az eredetit, vissza akarták állíttatni. Örült a pár évvel ezelőtti civil kezdeményezésnek is, és ő főépítészként

gyakran kapott kérdéseket, mikor állítják vissza a Villanyrendőrt, ez pártállástól független miskolci attitűd volt.

A visszaállítás bejelentése után rengeteg egyetértő üzenetet kapott, és három miskolci lakos javaslatait is beépítik a projektbe. Voltak ellenvélemények is, de a főépítész szerint ez jelzi a vélemények változatosságát. Reméli, a többség örül az újnak.

Miskolc régi – és remélhetően új – szimbólumának a Villanyrendőrnek az ünnepélyes átadójára szerdán 10 óráig még várni kell.

A replika felállítását májusban jelentették be a városvezetők. Az eredeti Villanyrendőrt a Széchenyi utca és a Kazinczy/Szemere utca 1794-ben létrejött kereszteződésében helyezték el.

Szunyogh László felvétele

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek