A szügyi gólyák befogadták a herédi fiókákat fészkükbe

gólya

Megosztás

Gyönyörű történetet írtak meg a Bükki Nemzeti Park munkatársai arról, hogyan sikerült elárvult kisgólyákat egy olyan gólyapár fészkébe elhelyezni, ahol elpusztultak a kismadarak. Életük webkamerán is követhető.

Május 12-én Heréden egy gólyapár egyik tagja áramütést szenvedett, így a fészekben lévő fiókák veszélybe kerültek. Az esetet követően az MVM Émász Áramhálózati Kft. munkatársai azonnal intézkedtek, hogy megmenthessék a fiókákat. Ez rendkívül fontos volt, mivel az ilyen korú gólyafiókák még folyamatos gondoskodásra szorulnak, ideértve az etetést, melegítést, védelmet a ragadozók ellen és az időjárás viszontagságai ellen. Ezt sajnos egy madárszülő nem tudja megoldani.

Az MVM Émász segítségével sikerült a helyszínre juttatni a Bükki Nemzeti Park mentőcsapatát, akik az öt fiókát biztonságba helyezték. A kismadarakat később Budapestre szállították az Állatkerti Vadállatmentő Központba, ahol szakértők és gondozók vették át őket. Itt a fiókák olyan ellátásban részesültek, ami biztosítja egészségüket és jóllétüket.

Ezzel párhuzamosan Szügyben egy másik gólyapár fészkelése során jelezték, hogy az összes gólyafióka elpusztult. A helyi polgármester, Frenyó Gábor begyűjtötte a négy elpusztult fiókát és leellenőrizte a fészket, ott már csak 1 tojás maradt, a tojó pedig kotlott rajta. Később kiderült, az a tojás sajnos záp volt.

A kép illusztráció

Ekkor felmerült az ötlet, hogy az elpusztult fiókák helyére más gólyagyerekeket helyezzenek. Ez azért fontos, mert így természetes környezetben, a fészken nevelkedő fiókák megtanulhatják a fajra jellemző viselkedést és túlélési stratégiákat. Az ilyen típusú beavatkozásoknál mindig törekednek arra, hogy a fiókákat minél hamarabb adoptálják olyan környezetbe, ahol a természetes viselkedést tanulhatják meg. Ez segít elkerülni az emberfüggőséget és biztosítja, hogy a fiókák sikeresen visszailleszkedjenek a vadonba.

Persze kérdés volt, hogy a herédi fiókákat elfogadják-e a szügyi szülők. A gólyapár szerencsére pozitívan reagált az új jövevényekre, és gondoskodóan viselkedett velük, ezt a gólyakamerán élőben tudták követni a szakemberek is. Némi hezitálás után a tojó madár ellenőrizte a fészek új tartalmát, csőrével meggyőződött arról, hogy életképesek-e a fiókák, ami emelgetésből és nem túl kedves bökdösésekből állt. A fiókák sikeresen átmentek a teszten és a szülők befogadták őket és még ki is takarították a fészket nekik. A tojó minden ételmaradékot eltávolított a fészekből, még az általunk mellé behelyezett apró halakat is, valamint az általa visszaöklendezett nagy falatokat is kitisztította.

Szügy Gólyakamera – IPCamLive.com

Video streaming solution for IP camera to embed live video stream into web page

Itt követheti élőben a szügyi gólyacsalád életét

Most három gólyafióka nevelkedik Szügyön. Általában egy vagy kettő kismadarat szoktak elhelyezni, de mivel itt a teljes fészekaljat pótolni kellett, három kicsinek is biztosították a lehetőséget. A harmadik gólyácska akkor került oda, miután látszott, etetik, óvják a meglévő kettőt a szülők.Ez azért is fontos, mert ha emberek nevelik fel a gólyát, az nagy eséllyel nem lesz egyedül életképes a természetben, mivel nem volt kitől megtanulnia a szükséges mintákat.

Fotó: Pexels / Mariana Serban

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek