Üveggyapotgyár épül Szerencsen

Masterplast gyár Szerencsen

Megosztás

A Masterplast és a lengyel Selena közös szerencsi üveggyapotgyártó üzeme már a jövő év első felében megkezdheti a piaci termelést. A hőszigetelő egyik fő alapanyaga a hulladék üveg, amelyet újrahasznosítanak a gyártás során, a körforgásos gazdálkodás elveinek megfelelően.

Mérföldkőhöz érkezett a Masterplast és a lengyel Selena Group közös üveggyapotgyártási fejlesztése Szerencsen. A gyárépület elérte legmagasabb pontját, amit hagyományosan “bokrétaünneppel” ünnepeltek meg.

Az üzem évente 19 ezer tonna hőszigetelő anyagot fog gyártani, és a tervek szerint 2025 első felében indul a piaci kibocsátás, több mint száz dolgozóval.

A 47,5 millió eurós beruházáshoz a HIPA – Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. 5,645 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást nyújtott.

Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Sebastian Dominik Keciek, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete.

A Masterplast Nyrt. 2023 januárjában megvásárolta az üveggyapotgyártás fejlesztésére létrehozott Pimco Kft.-t, majd júniusban stratégiai együttműködést kötött a lengyel Selena FM-mel.

Az új üzem Szerencsen, a Pimco 4,3 hektáros telephelyén épül, és 11 500 négyzetméter alapterületű lesz.

Az ásványi hőszigetelő anyagok piaca a szigorodó hazai és uniós szabályozásoknak köszönhetően növekszik. Az EU Felújítási Hullám stratégiája alapján 2030-ig mintegy 35 millió épületet kell felújítani, ami új lehetőségeket teremt a hőszigetelési megoldások terén. Az épületek életciklusa és mélyfelújítása fontos szemléletváltást hoz, ahol a cél a dekarbonizált épületállomány elérése. Az ásványi alapú hőszigetelő anyagok újrahasznosított alapanyagokból készülnek, és környezetbarát technológiával gyártották. A gyárfejlesztési projekt részeként tervezik egy naperőműpark létesítését is, hogy a termelés még fenntarthatóbb legyen.

A Masterplast elnöke, Tibor Dávid kiemelte, hogy környezettudatos hőszigetelőtermékeik zöld alternatívát kínálnak a vásárlóknak.

Fotók: a Masterplast Facebook-oldala

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek