A szakszerű hőszigeteléssel télen és nyáron is energiát spórolhatsz

Megosztás

A szakszerűen kivitelezett hőszigetelés jelentős mértékben csökkentheti az energiafogyasztást, és javíthatja az épület energiahatékonyságát. Az új építésű házakat eleve szigeteléssel tervezik, ám egy régebbi építésű családi ház szigetelése napjainkban – a jelenlegi energiaárak mellett – gyorsan megtérülő beruházásnak számít.

Milyen szigetelőanyagot válassz?

A modern szigetelőanyagok üveg- vagy kőzetgyapotból készülnek. Mindkét anyag alacsony hővezetéssel rendelkezik, ez biztosítja a kiváló hőszigetelő tulajdonságát. Egyik sem éghető, ami épületbiztonsági szempontból nagy előnyt jelent. Szagtalanok, nagymértékben taszítják a vizet, porképződésük alacsony. 

A Káplár fatelepen kapható Knauf hőszigetelő anyagok könnyűszerkezetes házak és hagyományos építésű házak szigeteléséhez egyaránt felhasználhatóak. A cég ezenkívül az építőanyagok, elsősorban a fenyő fűrészáru, a gyalult termékek, az OSB lapok és rétegelt lemezek, bádogtermékek, tetőfedő anyagok és egyéb építőanyagok széles választékát forgalmazza.  

Miért válassz üveggyapot szigetelőanyagot?

Az üveggyapot szerkezetéből eredően nagy mennyiségű levegőt tartalmaz, ez okozza a kiváló hőfogási képességét. Nem éghető anyag, így egy esetleges tűz esetén csökkenti a tűz terjedését. Könnyen felrakható, kis súlyú, rugalmas. Hőszigetelő képessége mellett jó hangszigetelő tulajdonsággal rendelkezik. Mivel újrahasznosított üveg felhasználásával gyártják, hozzájárul a környezetterhelés csökkentéséhez. 

Az üveggyapot előállítása

Az üveggyapotot kvarchomokból, mészkőből és újrahasznosított üvegcserepekből gyártják. Ezeket az anyagokat egy kemencében 1500°C-on megolvasztják, majd ezt az olvadékot a kemencéből kiszívják, és speciális fúvókákon átvezetik. 

Az erős levegőáramlás hatására jönnek létre az üvegszálak, amelyekhez kötőanyagokat adnak, hogy szilárdabbá és ellenállóbbá váljanak. Az így kezelt üvegszálakból lemezeket vagy tekercseket alakítanak ki, amelyek már kereskedelmi forgalomba kerülhetnek.

Mire használhatod a Knauf Naturoll Pro üveggyapotot?

A Knauf Naturoll Pro üveggyapot teljes keresztmetszetében hidrofóbizált, kitűnő hő- és hangszigetelő anyag. Kiválóan alkalmas tetőszigeteléshez, tetőtéri vagy lapostetőn található hőhidak megszüntetésére. Elsősorban fa- és fémszerkezetes vázas épületek, álmennyezetek, falak hő- és hangszigetelésére használható. 

Ebben az esetben a belső tér felől párazáró réteget célszerű felrakni, hogy a pára ne jusson a szigetelőanyaghoz. Alkalmas fűtött csövek hideg környezetben történő szigetelésére, a hőveszteség csökkentése céljából. Ezen kívül padlószigetelésnek is szokták alkalmazni.

Ha az épület hő- vagy hangszigetelését szeretnéd professzionálisan megoldani, az üveggyapot vagy ásványgyapot szigetelőanyagok optimális megoldást jelentenek.

Kapcsolódó cikkek