DK: Miért engedte el a Fidesz az idősek kezét?

Megosztás

Hegedűs Andrea tényekkel igyekezett igazolni, hogy a Fidesz szavakban mindig nagyon védi és támogatja a nyugdíjasokat, de a tettek éppen ennek ellenkezőjéről adnak tanúbizonyságot. Miskolcon még hatványozottabban jelen van a demográfiai probléma, az idősek pedig nem várhatnak segítséget a kormánytól – állítja a DK.

A Demokratikus Koalíció közleménye avat be a részletekbe. Megfogalmazásuk szerint riasztó statisztikák látnak napvilágot a magyar társadalom életkori összetételéről. A demográfiai öregedés problémája drasztikusan sújtja Magyarországot, ahol 2021-ben a lakosság ötöde 65 évnél idősebb volt, arányuk pedig az össztársadalomhoz képest évről évre nő. Egyes előrejelzések szerint 2070-re a 65 év felettiek aránya elérheti a 29%-ot is. A felmérések mögött azonban emberi életek és sorsok vannak. A Fidesz gazdaságpolitikája miatt Miskolcot is sorra hagyják el a fiatalok -, és ez még inkább kiéleződik.

Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselője arról beszélt: Észak-Magyarország száműzött régió volt az elmúlt 14 évben az Orbán-rezsim szemében. Ez a térség nem elég, hogy leszakadt, de az idősek gondjai is mélyültek.

 A parlamenti hozzászólásában felsorolja, hogy mivel is sújtotta a kormány a miskolci időseket:

–        a Fidesz világbajnok inflációja teljesen felemésztette a nyugdíjak vásárlóértékét. Lejtmenetbe került az idősek megélhetése. Az Európa-rekorder élelmiszeráfa adóbevételeit meg repülőtér-vásárlásra költik, hogy aztán átjátsszák a vagyont valamelyik oligarchájuknak. Hiába kérkednek azzal, hogy megszűnőben az infláció, az élelmiszerárak a környező országokhoz képest is rendkívül magasak. Egy nagybevásárlásnál már 35 ezer forint sem elég ahhoz, hogy 30 alapvető terméket megvegyenek az emberek. A miskolci fiatalok, családok a szomszéd országba járnak élelmiszerért. Az egyedülálló nyugdíjas, akinek nincs autója, ezt persze nem teheti meg.

–        A felelőtlen, elbaltázott gazdaságpolitikájuknak is a nyugdíjasok isszák meg a levét, hiszen az idén elmaradó gazdasági növekedés miatt még nyugdíjprémiumot sem tudnak fizetni. Azt sem látjuk, milyen megszorításokat akarnak bevezetni a költségvetés katasztrofális állapota miatt. Egyre több hetven fölötti miskolci rákényszerül arra, hogy erején túl is munkát vállaljon, mert másként nem tudna megélni.

–        A gazdasági krízisen túl már most komoly szociális problémákkal kell szembenézni. Az idősek gondozása, szakszerű ápolása nem megoldott Miskolcon sem. A narancspolitika intézkedései odavezettek, hogy hiányoznak a rendszerből az ápolók, a szociális munkások. Alacsony a jövedelem és nagy a teher ebben a szférában. Aki teheti, az elmenekül.

–        Egyre nő az egyedül élő idősek száma, és ez Miskolcon még hatványozottabban igaz, hiszen az elvándorlás súlyosan érinti a várost. A gyermekek külföldön, a szülők családi segítség nélkül. Már az is lehetetlennek tűnik, hogy idősotthont biztosítsanak szeretteiknek a hosszú várólisták miatt.

–        A Fidesz nem költ az idősek napközbeni ellátására sem, nem támogatják az önszerveződő nyugdíjasklubokat.

–        Az állami egészségügy bugyrairól már ne is beszéljünk. A központosításokról, a járóbeteg-ellátás szervezésének hiányairól, háziorvosok ellehetetlenítéséről. Ezek az intézkedések mind az idősek ellátásának a rovására mennek.

Miért engedték el az idősek kezét? – tette fel a kérdést Hegedűs Andrea. Mi itt, Miskolcon azt látjuk, hogy az Orbán-kormány szavakban védi a nyugdíjasokat, de a tettek hiányoznak. Az időseknek nem szavakra, hanem tettekre van szükségük!

Egy életet végigdolgoztak, adót és nyugdíjjárulékot fizettek, erre most a Fidesz-KDNP legyint egyet: „Majd csak megoldódik valahogy!”

Igen, van más alternatíva, tette hozzá a DK országgyűlési képviselője.

Hiába beszél itt összevissza a Fidesz, az elmúlt 14 év is mutatja, hogy a nyugdíjasok helyzetén egyedül a kormányváltás segíthet. Dobrev Klárával mi azért dolgozunk, hogy erre minél előbb sor kerüljön, és ne kelljen 2026-ig várni: ha ugyanis Orbán elveszíti a többségét a június 9-ei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mi, a DK-MSZP-Párbeszéd szociáldemokrata-zöld szövetség már másnaptól előrehozott választást fogunk követelni. Ezért kérünk mindenkit arra, hogy szavazzon a kutatások szerint messze a legerősebb ellenzéki listára, a DK-MSZP-Párbeszéd közös listájára! – zárta felszólalását Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek