Kázsmárki rekord: Huszonkilencen indulnak a nemzetiségi választáson

Megosztás

Június 9-én az európai parlamenti és települési önkormányzati mellett nemzetiségi választások is lesznek országszerte.

Tizenhárom olyan nemzetiség van, akik a 2024-es nemzetiségi választásokon elindulhatnak, azonban nincs olyan önkormányzat, ahol mindegyik nemzetiség képviselőiből lehet majd választani június 9-én.  Viszont hét olyan fővárosi kerület is van, ahol tizenkettő kisebbség is megméreti indulóit. Az ilyen multietnikus helyek értelemszerűen a fővárosban vannak, öt éve a XI. kerület volt az, ahol minden nemzetiség indított jelölteket.

A törvény értelmében nemzetiségi választást azokban a településeken lehet kiírni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás szerint legalább 25 fő. Továbbá, választást kell kiírni olyan településeken is, ahol a 2019-es választás után megalakult az adott nemzetiség települési önkormányzata, és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a húszat, vagy ahol 2023. december 1-jén nemzetiségi köznevelési, szakképző, vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő intézmény működött.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 2722 települési nemzetiségi választást írt ki, de mintegy 600 önkormányzatban nem lehet megtartani a választást, mert nem indul elegendő jelölt.

A jelöltállítás határideje már lejárt május 6-án, de a választói névjegyzékre még május 31-ig lehet jelentkezni.

A június 9-i nemzetiségi választáson indulni kívánó jelölteknek általában öt-hét ajánlást kell összegyűjteniük a szavazólapra kerüléshez. Ez azonban területileg nagyon változó képet mutat, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata alapján az ajánlások szükséges száma Miskolcon a roma nemzetiségi jelölteknek 106, Ózdon pedig 94 ajánlást kell összegyűjteniük az indulni vágyóknak.

Idén kevesebb az induló, mint öt éve, akkor 14 685 nemzetiségi jelöltet vettek nyilvántartásba, idén csak 13075-öt.

A rekorder település a Szikszó és Encs közötti Kázsmárk, ahol huszonkilencen indulnak el az öt roma kisebbségi képviselői pozícióért. A kicsit kevesebb mint ezer fős településen a lakosság 9,2%-a vallotta magát romának a legutóbbi népszámláláson.

Ez kevesebb mint száz embert jelent, azaz nagyjából minden harmadik indulna el közülük június 9-én. Ugyanakkor öt éve – amikor még csak tizennégyen indultak -, akkor 241-en vetették fel magukat a névjegyzékbe.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek